Uusi kansainvälinen tutkimus on todennut, että piratsimin vastainen kampanjointi on epäonnistunutta ja että elokuvapiratismin todellinen syy löytyy elokuvien liian kovista hinnoista.
Social Science Research Councilin kolme vuotta kestäneessä tutkimuksessa keskityttiin elokuvien ja tietokoneohjelmistojen piratismiin niin Brasiliassa, Intiassa, Boliviassa, Meksikossa, Etelä-Afrikassa kuin Venäjälläkin. Suuren tutkimuksen suurimmaksi johtopäätökseksi nousi elokuvien kova hintataso ulkomailla, joka siis ajaa kuluttajat lataamaan tuotteita ilmaiseksi verkosta.
Tulotasoon nähden Brasiliassa, Venäjällä ja Etelä-Afrikassakin CD-levyn tai DVD:n hinta on usein jopa 5 tai 10 kertaa korkeampi kuin Yhdysvalloissa tai Euroopassa. Venäjällä uusin Batman-elokuva irtoaa 15 dollarilla, mutta verrattuna amerikkalaiseen tulotasoon, vastaa hankinta samaa kuin jos jenkkikuluttaja maksaisi DVD:stä 75 dollaria. Raportti herättääkin kysymyksen siitä, maksaako kuluttaja mieluummin leffasta yli seitsemänkymppiä vai lataako sen ilmaiseksi netistä?
Tutkimuksessa nostetaan myös esille piratismin vastaisten kampanjoiden epäonnistuminen. Piratismi kun on tutkituissa maissa osa päivittäistä mediakulutusta ja siihen ottaa osaa kokoajan kasvava määrä kansalaisia. Raportin mukaan piratismin vastaisella taistelulla ei olekaan ollut juuri mitään vaikutusta. Myös oikeusteitse tapahtuva piraattien jahtaus tuomitaan täysin epärealistisena yrityksenä hallita kulutusta. (YLE)
Mitä mieltä sitä olet piratismista.. Entä piraattiliikkeestä? Oletko Rickard Falkvingen Ruotsiin vuonna 2006 perustaman Piratpartien kanssa lähinnä samaa mieltä vai eri mieltä? Onko mielestäsi Suomessa tilaa Piraattipuolueelle, joka on kopioinut Richard Falkvingen Piratpartieta? Oletko kriittinen tekijänoikeuksiin ja patentteihin liittyen?