Peliriippuvainen kauppias sai 6kk tuomion käräjäoikeudesta

Peliriippuvuus voi Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan olla sairaus, mutta se ei merkitse alentunutta syyntakeisuutta rikosta tehtäessä. Käräjäoikeus on tuominnut Turun seudulla toimineen entisen kauppiaan törkeästä kavalluksesta kuuden kuukauden vankeuteen, joka on ehdollinen. Vastaaja joutuu maksamaan Itellalle yli 16 000 euron vahingonkorvaukset ja 660 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Ruskolla toiminut 35-vuotias kauppias teki 2007 alussa Itellan kanssa yhteistyösopimuksen toiminnasta yrittäjäpostina, jolloin kaupan yhteydessä hoidettiin postipalveluja. Vastaaja sai haltuunsa postiennakkomaksuja, jotka hänen olisi pitänyt tilittää Itellalle, mutta mies käyttikin seuraavien kahden ja puolen vuoden aikana varat, runsaat 21 000 euroa omiin menoihinsa.

Oikeudessa mies kertoi ajautuneensa vakavan peliriippuvuuden takia taloudellisiin hankaluuksiin. Velkakierre oli alkanut veikkauksen peleistä ja Itellalle kuuluvilla varoilla hän oli maksanut erityisesti keskusliikkeen maksuvaatimuksia, kunnes keskusliike syksyllä 2009 sanoi kauppiassopimuksen irti. Yritys ajautui maksukyvyttömäksi ja haettiin konkurssiin.

Ex-kauppiaan mielestä teko ei ollut törkeä, sillä hän ei mieltänyt asiamiespostitoimista saamiensa rahojen poikkeavan muista kaupasta saaduista varoista.

Velkaantumisen syynä ollut sairaalloinen pelihimo ajoi vastaajan nopeasti satojen tuhansien eurojen velkoihin ja monenlaisiin vaikeuksiin. Pelaaminen jatkui, vaikka seurauksena oli köyhtyminen ja henkilökohtaisen elämän romahdus.

Muualle Suomeen töihin siirtynyt mies selvitti oikeudessa pakonomaisen pelaamisen kehittymistä. Hän katsoi olleensa rikoksen tekoaikana alentuneesti syyntakakeinen, koska peliriippuvuutta voidaan verrata sairauteen. Käräjäoikeuden mukaan alentunutta syyntakeisuutta ei ollut ja teko oli törkeä. Lääkärintodistuksessa todettiin vastaajan vain hakeutuneen A-klinikalle rahapeliongelmien takia. (TurunSanomat)

Olen itse ollut uhkapeliriippuvainen. Saiturin mielestä RAY:n tai Veikkauksen pelit eivät missään nimessä ole "hyvän tahdon pelejä".. Kyseiset uhkapelit tekevät usein hyvistä suomalaisista peliriippuvaisia, jotka riippuvaisuutensa takia turmelevat heidän lähellä olevien ihmisten elämän. Peliriippuvaiset eivät siis aiheuta ainoastaan harmia itselleen vaan myös muille taloudellisesti ja henkisesti. Uhkapelit ovat lähes varma keino köyhtyä ja saada henkilökohtainen romahdus kaikilla elämän osa-alueilla.

Uskoin aina, että voittaminen oli omasta taidostani johtuvaa ja kun hävisin rahani niin mietin aina kuinka lähellä olin voittamista.. Uhkapelaaminen on erittäin tuhoisaa jopa tuhoisampaa kuin pikavippiriippuvaisuus.

Saituri suosittelee, ettei kukaan aloita veikkausta, raveja, pelikoneita... Ei uhkapelejä. Jos et ole koskaan pelannut uhkapelejä tai ottanut pikavippejä niin älä myöskään koskaan aloita.