Pääministeri Mari Kiviniemi teki pahan virheen

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) epäonnistui täydellisesti keskiviikkona eduskunnassa. Kokemattoman pääministerin harkinta petti pahasti eduskuntakeskustelussa, kun oppositio kovisteli häntä Euroopan ongelmamaiden takausten euromääristä.

Kiviniemi ei pysynyt asiassa vaan sortui sanailuun. Hän piti "opposition käytöstä erittäin valitettavana ja epäisänmaallisena".

Epäisänmaalliseksi leimaaminen on poikkeuksellista kielenkäyttöä. Sitä eduskunnassa toki aina välillä kuullaan. Esimerkiksi 1996 silloisen pääministerin Paavo Lipposen (sd.) "nahkurin orsilla" ja valehtelusyytös Mauri Pekkarista (kesk.) kohtaan aiheutti kovan kohun. Lipposen kieli oli pari kertaluokkaa kovempaa kuin Kiviniemen nyt.

Kiviniemi teki lausunnollaan pääministerikautensa pahimman virheen. Anteeksi pyytämällä ja perumalla lausunnon hän olisi ohittanut kohun. Sitä hän ei tehnyt vaan ainoastaan pahoitteli sanamuotoa. Näin oppositio sai aseet käsiinsä.

Suomen eduskunnassa ei oppositiotakaan voi leimata epäisänmaalliseksi. Kiviniemen käytöksessä oli kohusanojen jälkeen epävarmuutta ja haparointia. Mielenkiintoista oli, että Kiviniemen lausunnolle aivan vieressä nyökytellyt valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) säilyi kohun ulkopuolella.

Lähipäivinä mitataan pääministerin kanttia ja persoonaa. (Keskisuomalainen)

Mitä mieltä sinä olet pääministeri Mari Kiviniemen käytöksestä? Oliko häneltä harkitsematonta leimata oppositio epäisänmaalliseksi? Vaikuttaako tämä Keskustan äänestäjiin?