Alkaako Soneran laajakaistakokeilu satelliitista?

Satelliittilaajakaistan nopeudeksi luvataan 10 mbit/s. Paluuyhteys 4 mbit/s hoituu myös satelliitin kautta, joten puhelinyhteyttä ei enää tarvita!
Kesällä käyttöön?
Tekniikan takana on suuri eurooppalainen satelliittioperaattori Eutelsat. Liikenteen solmukohta sijaitsee Torinossa Italiassa. Satelliittiin liittyvää internetliikennettä välittää myös kymmenen maa-asemaa eri puolilla Eurooppaa.
-Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan järjestelmä voitaisiin ottaa laajassa mitassa kaupalliseen käytöön kesän alussa, kerrotaan Keski-Euroopassa laajakaistaa markkinoivasta Tooway-yrityksestä.
Soneran mukaan Suomessa järjestelmän toimivuus halutaan kunnolla testata kevään aikana.
"Muutaman satasen laitteet"
Suomessa palvelun tarjoaja Sonera arvioi uuden laajakaistayhteyden hinnaksi kuukaudessa noin 40 euroa. Lisäksi tarvitaan satelliittivastaanotin ja halkaisijaltaan noin 70 - 80 cm:n satelliittipeili.
Laitteiden hinnaksi Sonera arvioi muutaman satasen. Satelliittipeilin asennus vaatii myös usein ammattimiehen.
Maailmalla laajassa käytössä
Satelliittilaajakaistasta on hyviä kokemuksia maista, joissa on laajoja maaseutualueita. Etätyö ja muutto maaseudun rauhaan kiinnostaa monissa maissa, mutta usein työ vaatisi nopeita tietokoneyhteyksiä.
-Yhdysvalloissa satelliittilaajakaistaa käyttävät jo sadat tuhannet kodit, kerrotaan Toowaysta.
Ei ihan huoleton
Pohjolan ilmasto on haaste herkille sateliittiyhteyksille. Vastaanottopeilin on oltava erittäin tarkkaan suunnattu kohti lähettävää satelliittia, ja myrskytuuli voi helposti muuttaa huonosti kiinnitetyn peilin suuntaa.
Voimakkaassa räntäsateessa yhteys voi myös kadota kokonaan, ja peiliin kertynyt lumi on talvella usein poistettava. Se kannattaa huomioida, kun hakee peilille sopivaa paikkaa. Mitä pienempi peili on kooltaan, sen herkempi se on säähäiriöille. (YLE)

Saituri odottaa innolla onnistuuko Sonera tarjoamaan kyseistä palvelua asiakkailleen.