Älä katso televisiota tai käytä tietokonetta ennen nukkumaan menoa!

Yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että liian myöhään välkkyvän ruudun ääressä valvominen vaikuttaa yöunen pituuteen ja laatuun heikentävästi.

National Sleep Foundationin selvityksen suuri enemistö, peräti 95 prosenttia ihmisistä on katsonut televisiota, pelannut videopelejä tai käyttänyt kännykkää tai tietokonetta viimeisellä valveillaolotunnillaan. Laitteiden käyttäminen ennen nukkumaan menoa vaikuttaa unen laatuun ja pilaa yöunia, tutkimus osoitti.

Tämä johtuu siitä, että laitteista tuleva valo estää uneliaisuutta aiheuttavan melatoniinin erittymistä. Muutenkin laitteet kohottavat virkeystilaa, mikä ei ole hyvä idea ennen nukkumaanmenoa.

Lähes puolet 13-64-vuotiaista sanoi, että he eivät juuri koskaan nuku kunnon yöunia työviikon aikana.

Joka viides vastaaja myös kertoi heränneensä muutamia kertoja viikossa joko tekstiviesteihin, sähköpostiin tai puheluihin.. Saituri ja tutkijat suosittelevatkin sammuttamaan aina puhelimen yöksi tai kun on nukkumassa.

Vuosikymmenien ajan ihmiset ovat toki tuuduttaneet itsensä uneen katsomalla televisiota. Vanhemmat ihmiset käyttivät edelleen enemmän aikaa televisioon, kun taas nuoremmilla huomio kiinnittyi tietokoneisiin, älypuhelimiin tai videopeleihin. Tutkijoiden mukaan nuorten mediankäyttö on stimuloivampaa kuin passiivinen television tuijottaminen. SIksi nuorten voi olla vaikeampi nukahtaa.

Unen puutteesta kärsivät laiteintoilijat käyttivät tutkimuksen mukaan kofeiinia ja torkkuja selviytymiskeinoinaan. (Talouselämä)

Lopeta siis tietokoneen ja television katsominen hyvissä ajoin ennen nukkumista.. Älä käytä kofeiinia ennen nukkumaan menoa ja muista sulkea puhelin kun menet nukkumaan.. Kesken unien herääminen turhaan puheluun ei Saiturin mielestä kannata.