Rintojen suurennus "omaksi iloksi"?

Rintojen suurentamisen perusteita kyseenalaistetaan Suomessakin yhä vähemmän. Käytännössä niin kirurgit kuin potilaatkin ovat pitäneet rintojen A-kuppikokoa itsestään selvänä perusteena operaatiolle.

Monet suurennusoperaation läpikäyneet naiset olivat suomalaistutkimuksen mukaan iloisia voidessaan korostaa rintojaan, kun on mitä näyttää. He uskoivat että muut naiset ovat heille kateellisia. (COLOURBOX.COM)
Valtaosalla potilaista rinnat on suurennettu B- tai C-kupin kokoisiksi 2-3 desilitran implanteilla. Operaatioita on perusteltu usein lasten imettämisen aiheuttamilla "vaurioilla" rinnoissa. Operaatioita on myös pidetty välttämättöminä myös naisten "sukupuolisen itsetunnon" vuoksi.

Kauneuskirurgia on kulttuuriantropologi Taina Kinnusen mukaan luonut aktiivisesti tiettyä ruumisihannetta ja samalla vakiinnuttanut sitä.

- Olemme tietoisia siitä, että laulaja-näyttelijä Cherin ulkonäkö on rakennettu, mutta siitä on tullut meille "tyhjä käsite". Tavoittelemme sitä joka tapauksessa. Meille opetetaan, ettei puutteellinen ruumis voi kokea täydellistä hekumaa. Nainen kokee nautintonsa välitteisesti kuvitellen vartalonsa miehen katseen ja kosketuksen kautta, Kinnunen sanoo.

Seksuaalista valtaa

Kirurgit ovat korostaneet auttavansa potilaita näiden subjektiivisten toiveiden pohjalta, mutta myös uskomus tietynlaisten rintojen ylivertaiseen viehätysvoimaan on noussut heidän puheissaan esiin. Kuten yksi Kinnusen tutkimustaan varten haastattelema kirurgi totesi:

"Naiset, joilla on ihan miehiset rinnat, saattaa olla erittäin suuri ongelma... Kyllä se vaan on tosiasia, et miehet katsoo rintoja. Partnerina kun etsitään niin näille nuorille naisille se saattaa olla tärkeä asia, että on pienet rinnat tai jonkin näköiset rinnat. Kyllä se näin vaan on."

Rintojaan suurennuttavaa naista ei Kinnusen mielestä tarvitse nähdä yksinomaan seksistisen kulttuurin uhrina, vaan tietoisena toimijana. Suurennusleikkaus voidaan nähdä jopa keinona saada seksuaalista valtaa.

- Rintojen suurennuksella voi olla välinearvoa naisten keskinäisen arvojärjestyksen luomisessa. Monet suurennusoperaation läpikäyneet naiset olivat iloisia voidessaan korostaa rintojaan "kun on mitä näyttää". He uskoivat, että muut naiset ovat heille kateellisia.

"Itsensä hoitamisesta" on tullut Kinnusen mukaan nykynaisen keino pärjätä. Yksi hänen haastattelemansa kauneuskirurgi esitti oman näkemyksensä sukupuolten statuskamppailusta näin:

"Onko sillä nyt sitten väliä, ostetaanko rinnat kolmellakymmenellä tuhannella vanhalla mummon markalla vai sen verran kalliimpi auto, joka on ihan samanlaista kalun jatketta tavallaan, jollain tavalla statuksen hoitamista."

Suurin osa tyytyväisiä leikkaukseen

Kolme neljästä rintansa suurennuttaneesta naisesta oli tyytyväisiä leikkauksen tekniseen lopputulokseen.

Kinnusen mukaan naiset kuitenkin riskeeraavat terveytensä suurennuttaessaan rintansa. Noin kolmasosa kärsii jonkinlaisista operaation jälkeisistä komplikaatioista, ja yli viidesosa joutuu uusintaoperaatioon. Yleisin komplikaatio on implanttien kapseloituminen, mutta myös tunnottomuus.

- Rintojen ulkomuoto koetaan usein tärkeämmäksi kuin tuntoaistin kautta saatu seksuaalinen mielihyvä. Nainen on rintasuurennukseen mennessään valmis riskeeraamaan erogeenisen aistinsa ja tarvittaessa jopa uhraamaan sen estetiikan hyväksi.

Kun rintansa suurennuttanut nainen sanoo ottavansa "kaiken ilon irti" bikineistä, alusvaatteista ja pitseistä "ihan omaksi iloksi", häntä uskotaan. Tutkija kuitenkin kysyy, uskottaisiinko miestä, joka vakuuttaisi käyneensä penissuurennuksessa "ihan omaksi ilokseen"? (Iltalehti)