Mene tankkaamaan autosi!

Kauppalehti väittää, että öljyn hinta vaikuttaa nopeasti bensiinin hintaan.

Öljyn maailmanmarkkinahintojen huippuihin on enää matkaa vain 30 dollaria tynnyriltä. Pohjanmeren Brent-öljylaadun hinta kipusi aamu tuimaan yli 117,5 dollariin, mutta tasoittui päivän mittaan korkealle 115 dollariin.

Öljyn hinta on noussut Lähi-idän levottomuuksien johdosta viikon aikana alle 107 dollarista nykyhintoihin.

Öljyn maailmanmarkkinahintojen heilahtelut voimistuivat erityisesti torstaina, kun sijoittajien pelot Lähi-idän ongelmien leviämisestä voimistuivat.

- Pelot eivät ole nopeasti hälvenemässä, harmittelee Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ekonomisti Paavo Suni.

- Maailmanmarkkinahinnat ovat hurjassa vauhdissa. Öljyalalla toimivien yhtiöiden on tultava toimeen tällaisten muutosten keskellä jatkuvasti, luonnehtii öljynjalostaja Neste Oilin öljyn vähittäismyynnistä vastaava johtaja Sakari Toivola.

- Jakelijat siirtävät hintamuutokset päivässä tai parissa kuluttajahintoihin, arvioi North European Oil Traden toimitusjohtajan varamies Mika Österholm.

North European Oil Trade, Neot ostaa tukkumarkkinoilla öljytuotteita St1:n ja ABC-liikenneasemien käyttöön.

Neste Oilin Toivola laskeskelee, että kuluttajabensiinin hinnasta reilut 0,55 euroa muodostuu itse raakatuotteen hinnasta. Hinta perustuu keskiviikon 110 dollarin tynnyrihintaan.

- Kun hintaan lisätään polttoaineverot sekä arvonlisäverot, hinnaksi muodostuu ilman rahtia, jakeluaseman kustannuksia, biokomponentteja tai markkinoinnin kustannuksia noin 1,43 euroa.

Bensiinin vähittäishintoja seuraavan polttoaine.net-sivuston mukaan keskiviikkona 95-oktaanisen polttoaineen keskihinta oli 1,50 euroa.Bensiinin vähittäishinta kivunnee lähelle 1,6 euroa, jos tynnyrin eurohinta nousee vielä kymmenen euron verran.