Eduskuntaan pyrkijöitä on nyt toistasataa enemmän kuin neljä vuotta sitten. Kun silloin ehdokkaita oli 2 004, STT:n keräämien tietojen mukaan ehdokkaita on nyt nimetty ainakin 2 116.
Täydet listat on jo SDP:llä, joka asettaa 238 ehdokasta, sillä puolue ei ole missään päin Suomea vaaliliitossa. Neljä vuotta sitten vaaliliitto vei puolueelta paikan Etelä-Savossa.
Keskustalla on 233 ehdokasta, sillä puolue on vaaliliitossa Varsinais-Suomessa RKP:n kanssa ja Satakunnassa kristillisdemokraattien kanssa. Vaaliliitto voi asettaa vain saman ehdokasmäärän vaalipiiriin kuin yksittäinen puoluekin.
Kokoomus on nimennyt 230 ehdokasta. Määrää syövät kristillisdemokraattien kanssa solmitut vaaliliitot Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiireissä.
Vaaliliitossa paikat jaetaan henkilökohtaisten äänimäärien järjestyksessä. Näin pieni puolue voi ääniä keskittämällä saada ehdokkaansa läpi, vaikka omat äänet eivät suoraan riittäisikään.
Vasemmistoliitolla on koossa 235 ehdokasta, eli auki on yksi paikka Vaasan vaalipiirissä ja kaksi paikkaa Etelä-Savon vaalipiirissä.
Vihreillä ja kristillisdemokraateilla listat ovat auki vielä monissa vaalipiireissä. RKP:lla on paikkoja auki Helsingissä.
Pienpuolueilla liki 500 ehdokasta
Eduskunnan ulkopuoliset pienpuolueet ovat nimenneet yhteensä jo liki 500 ehdokasta.
Suomen kommunistinen puolue, Kommunistinen Työväenpuolue, Suomen työväenpuolue, Senioripuolue, Köyhien asialla -puolue, Piraattipuolue, Muutos 2011, Itsenäisyyspuolue ja Vapauspuolue ovat keskittyneet suurimpiin vaalipiireihin eli Uudellemaalle, Helsinkiin, Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle.
Sen sijaan esimerkiksi Satakuntaan pienpuolueet ovat saaneet toistaiseksi yhteensä vain yhdeksän ehdokasta, vaikka jokainen voisi asettaa 14 ehdokasta eli yhteensä 136 äänten kalastelijaa.
Vaaleihin voi ilmaantua vielä myös yksittäisten valitsijayhdistysten ehdokkaita. (MTV3)