Finanssikriisidokumentti palkittiin Oscarilla

Viime vuosikymmenen lopun talousromahdusta ja sen taustoja käsittelevä elokuva ”Inside Job” voitti sunnuntaina parhaan dokumentin Oscar-palkinnon.

Ohjaaja Charles Ferguson aloitti palkintopuheensa toteamalla: ”Yksikään finanssialan johtaja ei ole joutunut vankilaan ja se on väärin”. Häntä tervehdittiin aplodeilla.

Ferguson etsii elokuvassaan vuosien 2007-08 rahoitusmarkkinakriisiin johtaneita päätöksiä. Tätä varten hän haastatteli amerikkalaisia rahastojohtajia, keskuspankkiireita ja poliittisia neuvonantajia löytääkseen toimien taustalla vaikuttaneet kytkökset.

Kaikki eivät kuitenkaan halunneet haastateltavaksi. Näihin kuului investointipankki Goldman Sachsin aikaisempi pääjohtaja ja kriisin aikainen valtiovarainministeri Henry Paulson. Kritiikiltä ei säästy presidentti Barack Obaman demokraattihallintokaan.

–Minulle henkilökohtaisesti suurin yllätys ja suurin pettymys oli se, että kukaan Obaman hallinnosta ei halunnut puhua minulle - ei edes ”off the record” - mukaanlukien ihmiset, jotka olin tuntenut monien vuosien ajan, Ferguson sanoi.

Hän uskoo finanssialan kasvaneen niin voimakkaaksi poliittiseksi tekijäksi, että se voi ohittaa normaalin lainkäytön ja tuomiovallan. (Taloussanomat)