Miss Suomen perintöprinsessa vuodelta 2005 Elina Nurmi masennus

Miss Suomen perintöprinsessa vuodelta 2005 Elina Nurmi haluaa puhua avoimesti psyykkisestä sairaudestaan, jotta muutkin samoista ongelmista kärsivät saisivat apua.
Elina sairastui masennukseen ollessaan raskaana vuonna 2007. Seuraavana vuonna todettiin kaksisuuntainen mielialahäiriö, minkä jälkeen alkoi yli vuoden kestänyt sairaalakierre. Mieli heitteli syvästä masennuksesta aina psykoosiin saakka.
– Minulla sekä masennukset että psykoosit olivat todella rankkoja. Mutta viimeisin sairaalajaksoni päättyi elokuussa 2009, eikä mielialassa ole sen jälkeen ollut suuria heittelyjä, Elina kertoo.
Tunnistan hälytysmerkit ajoissa

Hänelle löydettiin sopiva lääkitys, mikä ei ole kyseisen sairauden kohdalla helppoa, sillä mieli pitäisi saada tasaantumaan niin ala- kuin ylävireestäkin.
– Sen lisäksi masennuslääkkeet voivat aiheuttaa sivuoireina manian oireita, ja psykoosiin tarkoitetut lääkkeet taas masennusta. Syön tällä hetkellä kahta eri lääkettä päivittäin.
Elina käy myös terapiassa ja tuntee olonsa jo suhteellisen tasaiseksi ja hyväksi. Jos hän havaitsee poikkeamia suuntaan tai toiseen, hän osaa toimia ajoissa.
– Jos huomaan, että alkaa tulla liikaa vauhtia tai masennusta, otan niihin tarkoitettuja lääkkeitä ja ne yleensä toimivatkin hyvin. Syksyisin minulle tulee väistämättä jonkinlainen masennus, mutta on hyvä, kun sen tiedostaa, hän toteaa.
Haluaisin laulajaksi

Pikkuhiljaa Elina palailee myös töiden pariin. Hän aloittaa mallin hommat sivutoimisesti ja suunnittelee tulevia työkuvioita.
– Haluan puhua näistä mielenterveysasioista kovaan ääneen, sillä ne ovat minulle tosi tärkeitä. Itse asiassa sen tiimoilta on tullutkin jo yhteydenottoja. Toinen juttu on laulaminen, jota tulen tekemään tavalla tai toisella aina. Olen vähän odottanut, että missileima lähtisi minusta pois, joten nyt voisi olla hyvä aika sille.
Myös perhe-elämän saralla sujuu paremmin. Elinan ex-mies Leo ja heidän kolmevuotias tyttärensä Fanny asuvat Helsingissä ja Elina Kaarinassa, mutta tytär käy säännöllisesti äitinsä luona.
– Pystymme sopimaan lastenhoidosta Leon kanssa tosi joustavasti. En kuitenkaan usko, että muuttaisin enää Helsinkiin, hän arvelee.
Elina elää päivä kerrallaan ja yrittää olla murehtimatta sitä, paheneeko hänen sairautensa tai tuleeko uusia sairaalajaksoja.
– Minun on ihan turha miettiä elämää yhtään eteenpäin. Elän täysin hetkessä ja keskityn siihen, että nyt on hyvä olla. (MTV3)