Happonen uuteen polvileikkaukseen

Komean paluun mäkihypyn huipulle vaikean polvivamman jälkeen tehnyt Janne Happonen toivoi Oslon MM-kisoista jotain ihan muuta kuin mitä sai.

Polvi ei kestänyt, ja kisareissu päättyi ennen aikojaan kotimatkaan Kuopioon maanantaina.

– Eipä siinä oikein muuta voitu, päävalmentaja Pekka Niemelä totesi.

Happonen ehti hypätä Holmenkollenin normaalimäestä kuusi harjoitushyppyä, joista kolmessa viimeisessä polvi vihoitteli kivuliaasti. Sen jälkeen eläteltiin vielä toivoa hypyistä suurmäessä, mutta turhaan. Tie vie nyt jälleen kerran leikkauspöydälle.

– Polvi on ajoittain epästabiili, hetkittäin ihan tukeva ja hetkittäin taas lonksuva. Se antaa periksi sivusuunnassa, ja kunnon polvitukeakaan ei voi laittaa puvun alle. Suurmäessä riskikerroin kasvaa, eikä pitkässä hypyssä teippauksestakaan ole apua, Niemelä selvitti.

– Todennäköistä on, että kierukasta on pala pois, ja pieni tähystysleikkaus on edessä. Jos hyvin käy, selvitään viikon palautumisajalla, hän jatkoi.

Kyseessä on siis uusi vamma, mutta samassa polvessa, joka operoitiin viime kesänä. Vamman syntymisestä ei ole varmuutta, mutta turhan nopeasta paluusta kovaan kisatahtiin ei ole kuitenkaan kyse.

– Polvi oli täysin kunnossa jo pitkän aikaa. Jossain on tullut paine kierukan päälle. Vikersundin lentomäessä (helmikuun puolivälissä) vai täällä, sitä ei osaa sanoa, Niemelä mietti.

Eteenpäin vain

Happosta on koeteltu viime vuosina oikein urakalla, ja MM-kilpailuja miehellä on tilillään tasan yksi (Sapporosta 2007). Kaksi vuotta sitten Liberecin MM-hypyt jäivät väliin reisiluun murtuman takia, ja nyt listaan lisätään Oslo 2011. Mutta jos jotain, niin ainakin luonnetta vastoinkäymiset ovat vahvistaneet.

– On ne kasvattaneet miestä, niin, että nytkin katsoo vain eteenpäin. Haluaa tulevaisuudelta niin paljon, ettei sitä voinut täällä enää riskeerata, Niemelä kuvailee.

– Ja vaikka tavoitteet murentuivat täällä, niin ei mies niin kauhean maassa ole. Täällä kannustanut muita ja ollut sitä kautta täysillä mukana.

Suomi hyppää jäljellä olevat MM-kisat (suurmäki torstaina, suurmäen joukkuekisa lauantaina) samalla nelikolla kuin normaalimäessäkin. Mukana ovat yhä Matti Hautamäki, Anssi Koivuranta, Janne Ahonen ja Olli Muotka. (Iltalehti)