"Thaipoimijat ovat tulleet tänne mellastamaan ja elämään kurittomasti!"

Ryhmä thaimaalaisia marjanpoimijoita on ajautunut pahaan ristiriitaan sotkamolaisen yrityksen kanssa. Osapuolten kärjistyneitä välejä oli tiistaina Saarijärvellä selvittelemässä muun muassa kaksi poliisipartiota. Ongelmiin ajautuneeseen ryhmään kuuluu yhteensä noin 70 poimijaa. Markkinointiyritys Ber-Exin kutsusta Suomeen saapuneen ryhmän enemmistö on menettänyt luottamuksensa yritykseen.

Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden oikeuksia puolustava Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson saapui thaimaalaisten tueksi maanantaina. Anderssonin mukaan poimijoiden tilanne on erittäin vaikea. – Tämä tapaus on ikävä osoitus siitä, miten asiat voivat joillain poimijoilla mennä pieleen, Andersson sanoo. Andersson suree velkarahalla Suomeen tulleiden poimijoiden kohtelua.

Poimijoiden mukaan Ber-Ex on määrännyt heidät alueille, joista ei marjoja löydy. Lisäksi olosuhteet ovat esimerkiksi Saarijärvellä kehnot: monet joutuvat nukkumaan peräkärryissä kuomujen alla. Sairaat eivät pääse lääkäriin tai saavat liuskan särkylääkettä. – Heillä on riski kaikesta, mutta ei mitään oikeuksia. Jos joku vaatii oikeuksia, niin hän saa heti lähtöpassit Thaimaahan. Tässä ryhmässä on sellaisia, jotka ovat halunneet ottaa kantaa. Anderssonin mukaan poimijat nukkuvat usein vain viisi tuntia ja tekevät ainakin 15 tuntia töitä. – Silti parhaatkaan poimijat eivät Suomessa rikastu. Yritykset eivät sen sijaan kärsi yhtään. Poimijoilla ei ole edes oikeutta myydä marjoja muualle.

Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansa pitää paikalle saapuneita aktivisteja "viherpiipertäjinä, jotka sotkevat asioita". Jansan käsitys Saarijärven poimijajoukosta on myös varsin tyly. – He ovat tulleet Suomeen ehdoin tahdoin mellastamaan ja elämään kurittomasti. Poiminta ei heille maistu. Heidän toimintansa on terrorisointia muita kohtaan, Jansa sanoo.

Jansan mukaan Ruotsissa oli pari vuotta sitten vastaavalla tavalla ongelmia aiheuttava thaipoimijoiden joukko. – Nyt Saarijärvellä on osin samaa jengiä, Jansa tietää. Jansa kertoo, että ryhmässä on 29 rauhallisempaa poimijaa, jotka ovat valmiita työhön. 45 muuta ovat Jansan mukaan aiheuttaneet vahinkoa rikkomalla majapaikkoja ja varastamalla muun muassa Arabian posliinia ja kalusteita. – He elävät kuin pellossa, hilluvat, juovat kaljaa, tanssivat ja taputtavat toistensa tempuille.

Osa heistä on ajanut kahdella autolla peräkärryjen kanssa ensin Lappiin Pelloon 700 kilometriä sivu marjoja etsimään. Parin päivän päästä samat kaverit ajoivat 900 kilometriä sivu Ruotsiin! Kritiikki on Jansan mukaan puppua. – Jos joku sairastuu, niin hänet kuljetetaan lääkäriin vaikka taksilla. Kukaan ei ole jäänyt ilman hoitoa.

Koulutuksessa korostamme sitä, että sairaana ei saa mehtään mennä. Siksi poimijoilla on vapaa-ajan vakuutus, joka takaa 20 euron minimikorvauksen jokaiselta sairauspäivältä. Andersson pitää Jansan käsitystä ehdoin tahdoin hillumisesta käsittämättömänä. – Ei kukaan ota lainaa ja tule tänne surkeisiin oloihin omalla riskillä. Kaikilla poimijoilla on intressi saada marjat poimittua ja rahat kasaan, Andersson muistuttaa.(Iltasanomat)

Suomen surkeisiin oloihin? Varmasti marjanpoimijoiksi lähtijöillä oli erinomaiset olot Thaimaassa?