Kansainvälisesten sanktioiden painamaa Pohjois-Korean hallitusta on jo pitkään syytetty huumekaupasta, jonka avulla se rahoittaisi kallista ydinohjelmaansa. Nyt tuore raportti paljastaa, että maan huumetuottajat olisivat kuitenkin löytäneet valmiit markkinat Pohjois-Korean rajojen sisäpuolelta.
Raportista kertoo yhdysvaltalainen uutismedia CNN. North Korea Review -raportista ilmenee, että peräti kaksi kolmasosaa pohjoiskorealaisista olisi käyttänyt amfetamiinia.
Syy huumeidenkäytön kasvuun löytyy raportin mukaan Kiinan tiukentuneista rajatarkastuksista, jotka ovat pakottaneet huumekauppiaat siirtymään pohjoiseen etsimään paikallisia markkinoita amfetamiinille, paikallisten tuntemalle "bingdulle".
Yksi raportin kirjoittajista, professori Kim Seok Hyand Etelä-Korean Ewhan naisten yliopistosta, kertoo, että tutkijoiden haastattelemien Pohjois-Korean loikkareiden mukaan maa on jo huumeiden aiheuttaman "ruton" partaalla.
- Osa lähteistämme kertoo, että lähes jokainen Kiinan ja Pohjois-Korean välisen rajan läheisyydessä asuva aikuinen käyttää amfetamiinia, Hyand sanoo.
Professori Hyandin mukaan amfetamiinia käytetään Pohjois-Koreassa lähinnä kivunlievittäjänä, sillä reseptilääkkeitä on vaikeaa saada maan heikon terveydenhuollon takia.
- Sairaalajärjestelmä on lakannut toimimasta jo niin kauan aikaa sitten, että he tarvitsevat jotain, jolla parantaa fyysiset kipunsa. Kun he jäävät kerran koukkuun amfetamiiniin, siitä ei ole tietä ulos.
Pohjois-Korean hallitus ei julkaise virallisia lukija maan huumeriippuvaisista, joten väitetyn ongelman laajuutta ei ole tilastollisesti voitu todistaa. Hyandin mukaan kuitenkin miltein jokainen hänen haastattelemansa loikkari on vahvistanut asian, erityisesti Pohjois-Koreasta vuoden 2009 jälkeen lähteneet.
Professorin mukaan huumeesta on tullut erityisesti maan korkea-arvoisten virkamiesten ja poliisien ajanviete, jota pystyy hankkimaan helposti muun muassa ravintoloista. Amfetamiini on kuitenkin Pohjois-Koreassa edelleen kallista.
Arviot siitä, kuinka paljon Pohjois-Korea ansaitsee laittomalla toiminnallaan, kuten ase- ja huumekaupalla sekä väärentämisellä, ovat hyvin spekulatiivisia. Joidenkin raporttien mukaan Pjongjangin hämärätoimet tuottaisivat maan ydinohjelmalle jopa miljoonia vuodessa. (Iltalehti)
Pohjois-Koreassa ei kaikki olekaan niin erilaista.