Paavi kohautti haastattelulla: Naisille valtaa, homoille armoa, rippi joskus kidutusta

Paavi Franciscuksen aikakauslehdelle antama haastattelu poikkeaa totutusta rentoudellaan ja tuttavallisuudellaan, mutta ennen kaikkea kannanotoillaan. Helmikuussa eronnut edeltäjä Benedictus XVI tunnettiin kirkon oppien tunnollisena tulkitsijana.

Paavi Franciscus rikkoo normeja odottamattoman suorasukaisella haastattelulla. Paavin mukaan katolinen kirkko on jumittautunut pieniin asioihin ja pikkumaisiin sääntöihin.
Jesuiittajulkaisu Civilta Cattolican haastattelu julkaistiin ympäri maailmaa yhtä aikaa 16 kielellä. Pitkässä kirjoituksessa paavi muun muassa visioi kirkon naisille enemmän valtaa, joskaan ei ulottaisi sitä naispappeuteen.
Paavi Franciscuksen edeltäjät, kuten helmikuussa eronnut Benedictus XVI, ovat olleet lausunnoissaan muodollisia ja opillisia. Eronnut paavi esimerkiksi sanoi homoseksuaalisuutta luonnehäiriöksi. Franciscus puolestaan kertoo haastattelussa, kuinka hän on tuntenut itsensä "sosiaalisesti haavoittuneeksi" homojen kokeman tuomitsevuuden takia.
– Jumala antoi meidät luodessaan vapauden. Ei ole mahdollista hengellisesti puuttua ihmisen elämään, Franciscus sanoo homoseksuaaleista.
– Heille on annettava armoa.
Papeilta paavi sanoo toivovansa sydämellisyyttä kylmän ja opillisen virkamiesasenteen sijaan.
– Rippituoli ei ole kidutuskammio vaan paikka, jossa Jumalan armo rohkaisee meitä olemaan parempia, hän jatkaa.
Paavia on arvosteltu siitä, ettei hän ole ottanut tiukkaa kantaa aborttiin.
– Emme voi tiukata vain aborttiin, homoliittoihin ja ehkäisyyn liittyvistä asioista, paavi sanoo.
– Kirkon opetus tästä on selvä ja olen kirkon lapsi, mutta ei ole tarpeen puhua näistä jatkuvasti.
Hän sanoo myös, että kirkon pitää olla "koti kaikille" eikä oikeaoppisuudesta vääntävä "pieni kappeli".
Eri tavalla erikoista haastattelussa on paavin mielitaiteilijoiden luettelu – säveltäjistä Mozart, maalaajista Caravaggio ja kirjailijoista Dostojevski. Suosikkielokuvakseen paavi kertoo Fellinin La Stradan. (Yle)
Miksiköhän kirkon oppeja ei kannateta paavinkaan osalta?