Nokia paljastaa: näin kannattava yhtiö olisi ollut ilman kännyköitä

Nokia ilmoitti torstaina kutsuvansa osakkeenomistajansa ylimääräiseen yhtiökokoukseen. Siihen liittyvään materiaaliin sisältyy Nokian hallitukseen puheenjohtajan ja väliaikaisen pääjohtajan Risto Siilasmaan kirje osakkeenomistajille.
Siilasmaa korostaa Nokian hallituksen suosittelevan, että osakkeenomistajat hyväksyvät Devices & Services -liiketoiminnan myynnin Microsoftille. Käytännössä Nokia on luopumassa kokonaan puhelinliiketoiminnastaan.
"Arvioituaan perusteellisesti osakkeenomistajille saatavaa lisäarvoa ja ottaen huomioon useita strategisia vaihtoehtoja, Nokian hallitus päätti sitoutua sopimukseen ja D&S-liiketoiminnan myyntiin ja katsoi, että ne ovat Nokian ja osakkeenomistajiemme edun mukaisia", Siilasmaa kirjoittaa.
Microsoft maksaa Nokian puhelinliiketoiminnasta 3,79 miljardia euroa ja yhtiön patentteihin liittyvistä käyttöoikeuksista 1,55 miljardia euroa.
Siilasmaan mukaan myynnin ja lisensointijärjestelyiden "arvioidaan vahvistavan Nokian tulosta merkittävästi, kun jokainen Nokian jatkuvista liiketoiminnoista, NSN-, Here- ja Advanced Technologies, ovat omien toimialueidensa johtavia globaaleja toimijoita."
Tämän lisäksi toimenpiteet tarjoavat hänen mukaansa vakaan pohjan tulevaisuuden investoinneille ja jatkuviin liiketoimintoihin. Nokia arvioi, että vuoden 2013 ensimmäisen puolikkaan aikana myytäväksi ehdotetun liiketoiminnan tulos (ei-ifrs) oli 395 miljoonaa euroa tappiolla. Liikevaihto oli puolestaan 5,3 miljardia euroa.
Samalla ajanjaksolla Nokiaan jäävien NSN, Here- ja Advanced Technologies -liiketoimintojen tulos (ei-ifrs) oli 436 miljoonaa euroa voitollinen ja liikevaihto 6,3 miljardia euroa. (Tietoviikko)

Asiat muuttuvat nopeasti. Hetki sitten vielä Salossa tehtiin Nokian puhelimia.