Hammaslääkäri kertoo paremman tavan ehkäistä reikiintyminen kuin hampaiden harjaaminen

Hampaiden harjaamisesta heti lounaan jälkeen voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Happamien tuotteiden syömisen tai juomisen jälkeen suun pH-arvo nimittäin laskee, ja arvon palautumiseen neutraaliksi menee hetki aikaa.

 Innokas hampaiden harjaaminen voi pahentaa tilannetta, todetaan muun muassa vuonna 2004 The Journal of General Dentistry -tiedejulkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa. Suun ihanteellinen pH-arvo on suunnilleen seitsemän. Limsa – oli se sitten tavallinen tai sokeriton – voi laskea arvon jopa 2,5:een, kertoo hammaslääkäri Jeffrey M. Cole WSJ:lle. Cole on yhdysvaltalaisen Academy of General Dentistryn entinen puheenjohtaja. ”Jos halutaan valmistaa etsattua lasia, lasiin lisätään happoa tai hionta-ainetta ja sen jälkeen hangataan. Sama tapahtuu, kun juo urheilujuoman, limsan tai vaikka viiniä ja harjaa hampaat heti sen jälkeen”, Cole selittää.

 Hapot kuluttavat hampaan kiillettä eli aiheuttavat eroosiota, mikä taas johtaa hampaiden kulumiseen. Syömisen tai juomisen jälkeen kannattaakin odottaa vähintään puoli tuntia ennen kuin tarttuu hammasharjaan. Siinä ajassa sylki ehtii palauttaa suun pH-arvon lähelle neutraalia. Pullalla herkuttelu kannattaa pitää kahvihuoneessa kohtuudessa, sillä sokeri tekee suussa tuhojaan.Etenkin tahmeat ja nestemäiset elintarvikkeet, joissa on sokeria, ovat haitaksi. Hampaiden plakki käyttää ravinnokseen sokeria ja tuottaa sen avulla suuhun happoa.

Tämä voi johtaa ientulehdukseen tai hampaiden reikiintymiseen. Suun huuhtelun happaman ruoan tai juoman jälkeen on osoitettu tasapainottavan suun pH-arvoa. ”Kerromme kaikille potilaille, että juomisen jälkeen parasta mitä voit tehdä on huuhdella suu vedellä”, Cole sanoo. Hänen mukaansa myös antibakteerinen suuvesi voi ehkäistä plakin muodostumista, joten työpöydän laatikossa voi säilyttää pientä suuvesipulloa. Suomalainen tapa lienee vielä näppärämpi: xylitol-pastilli tai -purukumi ruokailun jälkeen ajaa saman asian. ”Joissakin tutkimuksissa on osoitettu, että xylitolilla on itse asiassa antikariogeenisiä piirteitä”, toteaa myös Cole. Antikariogeenisellä tarkoitetaan hammaskariesta eli reikiintymistä estävää ominaisuutta.

 Jos ruokailun jälkeen haluaa herkutella pienellä jälkiruoalla, juusto on oiva valinta. Sitkeän juuston jauhaminen käynnistää syljen tuotannon ja syljen proteiinit taas toimivat puskurina happoja vastaan. Uutiskirjeestä saat muutkin uutiset päivittäin. Tilaa uutiskirje Colella onkin hyvä vinkki viikonlopun kynnykselle. ”Viinin ja juuston yhdistäminen on hyvä idea, sillä juusto toimii vastapainona viinin happamuudelle”, Cole kertoo.(Talouselämä)

Ota opiksi.