Pölhöpopulismi nousussa Kataista kohtaan?

Eduskunnassa mitattiin tänään sekä pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) luottamus, että vastenmielisen pölhöpopulismin kannatus. Katainen voitti selvästi äänin 141–16, mutta populismillakin oli seurauksensa. Politiikan käytöstavat hävisivät samoin kuin perussuomalaisten yhtenäisyyskin.
Kataiselle esitti epäluottamusta aikoinaan kokoomuksen vaaliliittoäänillä eduskuntaan päässyt perussuomalaisten Pentti Oinonen. Tukimiehenään hänellä oli saman puolueen monitoimimies Teuvo Hakkarainen. Kaksikko ei tyytynyt siihen, että heidän ja puoluetoveri Ville Vähämäen tekemä valitus samasta asiasta oli jo tutkittu eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Valiokunta totesi yksimielisesti, että pääministeri Jyrki Katainen ei ollut rikkonut lakia filosofi Pekka Himasen tulevaisuustutkimuksen tilaamisprosessissa.
Näytelmä alkoi, kun Oinonen eduskunnan puhujapöntössä värikkäin sanakääntein ja vanha-vennamolaista poljentoa savolaisittain tapaillen syytti Kataista hirmuisesta koplauksesta. Jokaisella kansanedustajalla on toki oikeus toimia lain puitteissa niin kuin haluaa. Mutta voi tätä hurskastelun ja populismin määrää! Moni kansanedustaja kuunteli Oinosen meuhkaa varmana siitä, että ainoa syy performanssille oli oman eduskuntapaikan säilyttämisyritys, eikä oikeuden hakeminen.
Oinosen ja Hakkaraisen temppu hajotti perussuomalaisten rivit. 14 äänesti epäluottamuksen puolesta, 14 äänesti tyhjää, 10 oli poissa ja varapuhemies Anssi Joutsenlahti äänesti Kataisen luottamuksen puolesta. Puheenjohtaja Timo Soini ei ollut edes paikalla.
Soini ei varmasti ole hyväksynyt koko Kataisen kaatoyritystä, mutta ehkä sitä ei ole hänelle edes kerrottu. Soinin ote sekalaisesta kansanedustajajoukosta on lipeämässä
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Soini yritti opettaa laumaansa kuin herätyssaarnaaja seurakuntaansa: puolueen etu oman edun edelle, mieti mitä teet ja varsinkin mitä ei pidä tehdä, keskity vaalityöhön kentällä. Oppi taisi monella perussuomalaisedustajalla mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Soinin itsensä pullosta päästämä populismin henki on lähes yhtä vaikea hallittava kuin perussuomalaisten useampaan oppisuuntaan jakautunut ryhmä.
Tilanne todennäköisesti vain pahenee, kun vaalit lähestyvät. Maakunnista löytyy varmasti uusia innokkaita yrittäjiä, joiden pelossa nykyedustajat voivat lähteä laukalle. Kuka lupaa eniten? Kuka sanoo kovimmin? Siinä Soinille uusi V5-vedon aihe.
Soini väisti Teuvo Hakkaraisen viimeisimmät islam-puheet sanomalla, että sellainen mies kuin äänestäjätkin. Jos puoluekin on sellainen kuin äänestäjät, niin hallitukseen haluavalla Soinilla ei tule olemaan helppoa. Ensin pitäisi päästä hallituskelpoiseksi, sitten pitäisi löytää halukkaita kumppaneita ja pystyä vielä yhtenäiseen päätöksentekoonkin.
Pääministeri Katainen istui tänään salissa, kun hänen luottamuksestaan äänestettiin. Mitä lie mies miettinyt, mutta äänestykseen hän ei osallistunut. Tasapuolisuuden nimessä täytyy todeta, että toki myös Katainen on tehnyt poliittisia virheitä. Ei olisi kannattanut avata kylkeään Himas-kohulle, eikä tehdä perussuomalaisten kanssa vaaliliittoa Pohjois-Savossa vuonna 2007. (MTV3)

Mikä oma mielipiteesi on Kataisesta?