Vahasalo kiirehtii kouluihin tietotekniikkaa

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok) kaipaa kouluihin ajantasaista tieto- ja viestintätekniikkaa.

Vahasalo avasi torstaina eduskunnassa ajankohtaiskeskustelun, jossa ruoditaan parhaillaan lausuntokierroksella olevaa koulutuksen kehittämissuunnitelmaa.

Hallituksen on määrä päättää vuoteen 2016 asti ulottuvista koulutuslinjauksista joulukuussa.

Opetusministeriön laatimassa luonnoksessa ei Vahasalon mukaan "puhuta sanaakaan koulujen ja koulutuksen digitalisoitumisesta".

"Kukaan ei odota, että Nokian kännyköitä muotoillaan puukolla veistellen. Kukaan ei odota, että Angry Birdsin pelimaailmoja suunnitellaan liitutaululla", Vahasalo vertasi ja kysyi, onko koulu yhteiskunnan ainoa paikka, jossa eletään vielä liidun ja liitutaulun varassa.

Hallitusohjelmassa ja koulutussuunnitelmassa korostetaan koulutuksellista tasa-arvoa.

Vahasalon mukaan myös tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisessä perheillä on vaihtelevat edellytykset, joita koulu voi tasoittaa.

"Kuulin juuri tarinan pikkulapsesta, jonka mielestä painettu lehti oli rikkinäinen lukulaite. Toiset lapset eivät taas ole edes nähneet lukulaitetta", Vahasalo kertoi.

Vahasalo vaati myös lukion uudistamiselle enemmän huomiota tällä hallituskaudella. Ylioppilastutkintoa ja ammatillista tutkintoa tulisi kehittää erillisinä tutkintoina.(HS)