Saituri itsehillintä

"Ihmisillä, jotka hillitsevät itsensä hyvin lapsuudessa, on vähemmän sosiaalisia, taloudellisia ja terveyteen liittyviä ongelmia aikuisena. Tuore tutkimus myös osoittaa, että jos lapset oppivat parantamaan itsekuriaan, ongelmien riskikin pienenee.

"Tutkimuksemme osoittaa, että itsehillintää voi oppia ja sen hyödyt korjataan parempana elämänlaatuna aikuisuudessa", sanoo tutkimusta johtanut Terrie Moffitt Duken yliopistosta.

Tutkimuksessa oli mukana yli tuhat uusiseelantilaista lasta, joita seurattiin lapsuudesta kolmekymppisiksi. Vanhemmat, opettajat, tutkijat ja lapset itse arvioivat itsehillinnän kykyjään eri vaiheessa elämäänsä.

Mitattavia asioita olivat muiden muassa miten lapset sietivät turhautumista, miten he keskittyivät tehtäviinsä, miten he jaksoivat odottaa vuoroaan ja osasivatko he ensin ajatella mitä he tekivät, vai ryntäsivätkö he ensin tehtävän kimppuun ja ajattelivat vasta sitten.

Lapsilla havaittiin merkittäviä eroja näissä kyvyissä jo kolmen vuoden iässä.

Kun lapset olivat kasvaneet nuoriksi aikuisiksi, itsehillinnän kyvyt ennustivat voimakkaasti heidän menestystään. Henkilöillä, jotka olivat saaneet huonoimmat tulokset itsehillinnässä, oli enemmän vaikeuksia talousasioissa sekä vaikeuksia poliisin, alkoholin, huumeiden ja muiden päihteiden kanssa. Heillä oli myös suurempi todennäköisyys jättää koulu kesken ja tulla suunnittelemattomasti äidiksi tai isäksi.

Tulokset myös osoittivat, että jos lapset oppivat matkan varrella hillitsemään itseään, he pärjäsivät paremmin kuin mitä varhaislapsuudessa tehdyt testitulokset antoivat olettaa.

Tutkijat vahvistivat tuloksensa toisessa tutkimuksessa, jossa oli mukana viisisataa brittiläistä kaksosta. Tulokset osoittivat, että itsehillintäarvioinnissa viiden vuoden iässä huonommat pisteet saaneilla kaksosilla oli suurempi riski aloittaa tupakointi, pärjätä heikosti koulussa ja joutua sosiaalisten piirien ulkopuolelle 12-vuotiaana. Itsehillinnän puute oli siis tulevaisuuden ongelmien itsenäinen riskitekijä, joka vaikutti riippumatta yhteisestä kasvuympäristöstä.

Tutkijoiden mukaan itsehillinnän puute on helposti havaittavissa ja mitattavissa. Sen varhainen tunnistaminen ja ehkäisemiseen panostaminen tulisi yhteiskunnalle paljon halvemmaksi kuin investoida päihdeohjelmiin, vankeusrangaistuksiin ja henkilökohtaisten konkurssien seurausten selvittämiseen, he sanovat.

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of National Academy of Sciences." lähde http://uutiset.msn.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Hyv%C3%A4+itsehillint%C3%A4+tiet%C3%A4%C3%A4+hyv%C3%A4%C3%A4+el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4/1135263290114

Saituri elämäntyyli vaatii itsehillintää koska tuhlaaminen ja pikalainoilla eläminen on niin yleistä.