Pyhiä tapettu tappelemalla Kuopiossa

Pääsiäisen seutu on ollut väkivaltainen Kuopiossa, jossa pyhiä on vietetty myös tappelemalla.

Miestä pahoinpideltiin lyömällä ja potkimalla Matkustajasatamassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Keskustan yksityisasunnossa mies pahoinpiteli ex-puolisoaan kuristamalla ja päätä oven karmiin lyömällä perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Lauantaina iltapäivällä mies pahoinpiteli puolisoaan Neulamäessä yksityisasunnossa potkimalla keskivartaloon ja kasvoihin.

Lauantaina illalla mies löi nyrkillä puolisoaan Petosella kadulla.

Niin ikään lauantai-iltana Petosella sijaitsevassa yksityisasunnossa mies pahoinpiteli naisystäväänsä kuristamalla kurkusta.

Hieman ennen kello kolmea sunnuntain vastaisena yönä keskustan ravintolan terassilla mies löi toista miestä nyrkillä ja yritti lyödä toista miestä tuolilla kuitenkaan osumatta. Mies sylki väliin tulleita järjestysmiehiä kasvoille. Mies raudoitettiin ja hänet tuotiin putkaan (SavonSanomat)

Nainen väittää: “Päässäni oleva Google määrää minua”

Japanissa Geishana aiemmin työskennellyt Vera Svechina on noussut otsikoihin väitettyään, että hänellä on Google päässään. Hakukoneyhtiön pääkonttorista kiinni otettu nainen kertoo, että hänen päässään oleva Google määrää häntä tekemään erilaisia asioita.
Venäläissyntyinen 37-vuotias Vera Svechina pääsi tunkeutumaan Silicon Valleyssä sijaitsevaan Googlen pääkonttoriin. Naisen tarkoituksena oli valittaa yhtiölle päässään olevasta Googlesta. Tunkeutumisensa aikana hän jätti pääkonttorille yhtiön perustajille Sergey Brinille ja Larry Pagelle osoitetun vihaisen kirjeen, jossa hän kertoi asiasta. Mitään uhkauksia nainen ei kuitenkaan esittänyt.
Googlen valvontakameroiden tallenteilta nähdään kuinka nainen pääsee kävelemään sisään taloon erään henkilökuntaan kuuluvan vanavedessä. Hän ehti olla useiden minuuttien ajan vain henkilökunnalle tarkoitetulla alueella, jonne nainen jätti viestinsä. Pian kutsumaton vieras kuitenkin huomattiin ja paikalle kutsuttiin poliisi. (Stara)

Kaikkea sitä päässä liikkuukin...

Venäjä kampesi Leijonat nurin, Ruudun taklaus kuumensi tunteet

Suomen jääkiekkomaajoukkue taipui Venäjälle viimeisessä ottelussaan Tshekin EHT-turnauksessa. Venäjä oli varmistanut EHT-sarjan mestaruuden jo ennen sunnuntain ottelua, mutta joukkue kaatoi vielä päätöskamppailussaan Leijonat maalein 4-2.

Suomi meni Venäjää vastaan 1-0-johtoon reilun neljän minuutin kohdalla, kun Mikko Mäenpää yllätti tulisella laukauksellaan Venäjän maalia vartioineen Jevgeni Nabokovin. Venäjä rynni kuitenkin rinnalle ajassa 12.13, kun Vitali Atjushov värkkäsi 1-1-tasoituksen ylivoimalla. Suomen maalivahti Petri Vehanen sai ottaa osuman omaan piikkiinsä, sillä Atjushovin laukaus ei ollut kummoinen.

Toisen erän alussa Venäjä siirtyi ensimmäistä kertaa johtoon, kun Danis Zaripov pisti kiekon rysään. Erän puolivälissä Leijonat sai kuitenkin tilaisuuden tasoitukseen, kun joukkue pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla. Suomi ei jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä, sillä Anssi Salmela pommitti 2-2-tasoituksen ajassa 31.38.

Venäjä kuittasi takaiskun kuitenkin nopeasti. Danis Zaripov riisti hieman kyseenalaisesti kiekon Jarkko Immoselta ja lähti vastahyökkäykseen Alexei Morozovin kanssa. Morozov tarjoili jälleen paikan Zaripoville, joka tälläsi toisen osumansa ja siirsi Venäjän 3-2-johtoon.

Päätöserän loppupuolella jäähyminuutteja jaettiin oikein urakalla. Tuomo Ruutu sai suihkukomennuksen taklattuaan Jevgeni Birjukovia. Ruudun taklauksen jälkeen Venäjän Jevgeni Artjuhin poltti täysin päreensä ja hyökkäsi lopulta Mikko Koivun kimppuun. Käsiteltyään Koivun Artjuhin kävi vielä käsiksi Sami Lepistöön. Artjuhin sai pimahduksestaan 5+20 minuutin rangaistuksen.

Venäjä ratkaisi ottelun kahdeksan sekuntia ennen päätössummeria, kun Alexei Tereshenko pisti kiekon tyhjiin.

Suomi sijoittui kolmanneksi Tshekin EHT-turnauksessa.

Venäjä - Suomi 4-2 (1-1, 2-1, 1-0)

4.20 0-1 Mikko Mäenpää (Niko Kapanen)
12.13 1-1 Vitali Atjushov (Jevgeni Biryukov) yv
24.01 2-1 Danis Zaripov (Alexei Morozov)
31.38 2-2 Anssi Salmela (Mikko Koivu) yv
33.57 3-2 Danis Zaripov (Alexei Morozov)
59.52 4-2 Alexei Tereshenko tm

Maalivahdit:
Venäjä: Jevgeni Nabokov
Suomi: Petri Vehanen (Sportti)

Nuorten humalainen pääsiäisajelu oli päättyä ikävästi

Nuoria täynnä oleva auto suistui tienpengerrykseen.

Vuonna 1992 syntynyt ajo-oikeudeton nuorukainen kuljetti viittä muuta nuorta varhain sunnuntai-aamuna Nurmijärvellä.

Ajelu päättyi Klaukkalantiellä valoristeykseen, missä nuorten auto ajoi ylinopeutta päin punaisia. Samaan aikaan risteykseen ajoi toinen auto, jolle paloi vihreä valo. Nuorten autoa kuljettanut mies väisti vastaan tulevien ajokaistalle, jolloin auto osui keskikorokkeeseen, pyöri renkaiden varassa ympäri ja päätyi vasemmalle puolelle tienpengerrykseen.

Nuoret selvisivät vaarallisesta tilanteesta säikähdyksellä - kukaan heistä ei loukkaantunut.

Poliisi epäilee autoa kuljettanutta nurmijärveläistä nuorukaista muun muassa rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. (Iltalehti)

Jännittääkö? Pirkanmaalaiset ehdokkaat vastasivat

Vaalien lopputulokseen on enää tunteja aikaa. Ehdokkaiden rankka kampanjointiurakka on loppumetreillä. Useimmat heistä ovat pyhittäneet sunnuntain jo odotukselle ja levolle.

Keskustan kansanedustajaehdokas, kahdeksan vuotta eduskunnassa istunut Mikko Alatalo odottaa jännittyneenä iltaa. Alatalo sanoo, että häntä jännittää nyt enemmän kuin neljä vuotta sitten.

– Kokonaisuus jännittää. Totta kai se, miten itse saan ääniä, mutta myös koko keskustan äänimäärä.

Alatalo sanoo, että vaaleissa on nyt enemmän muuttujia kuin viimeksi. Puolue tarvitsisi 36 000 – 37 000 ääntä Alatalon mukaan, jotta eduskunnassa istuisi kolme kansanedustajaa Pirkanmaalta.

Hän odottaa itselleen saman suuntaista äänimäärää kuin neljä vuotta sitten.

– Sain viimeksi kuutisen tuhatta ääntä ja olen nyt tehnyt parhaani. Iltaa odotan siksi hyvillä mielin. Olen päässyt tapaamaan paljon ihmisiä ympäri Pirkanmaata.

Kokoomuksen ensi kertaa eduskuntaan ehdolla oleva Sofia Vikman kertoo, että vaalipäivänä ei enää kampanjoida. Kysymykseen, jännittääkö, Vikman sanoo kyllä.

– Odotan iltaa jännityksellä. Olemme tehneet hyvän kampanjan, Vikman sanoo.

Hän odottaa itselleen sellaista äänisaalista, jolla pääsee läpi eduskuntaan.

Perussuomalaisten Tomi Antila vastasi, että jännittää ehtii sunnuntaina oikeastaan vain kerran: kello 15.

– Käyn tuolloin äänestämässä itseäni ja ehdin pysähtyä hetkeksi. Silloin saattaa hieman jännittää.

Antila on ehdolla ensimmäistä kertaa. Hän sanoo, että odottaa itselleen ääniä 50:stä 5 000:een.

– En voi sanoa mitään tarkkaa arviota, se on todella vaikeaa. Säälittävän ja naurettavan rajamailla olevalla budjetilla katsotaan, mikä tulos on, Antila sanoo.

Vihreiden Olli-Poika Parviainen siivoaa ennen vaalien h-hetkeä. Parviainen sanoo, että suurin jännitys on kuitenkin jo menossa ohi.

– Viikko sitten jännitti enemmän. Kyllä vähän jännittää edelleen.

Ensikertalainen sanoo, että hän on optimisti ja että fiilis iltaa odotellessa on hyvä. Oras Tynkkysen viime vaalien kampanjapäällikkö toivoo, että ääniä tulee eduskuntaan riittävä määrä.

Vasemmistoliiton ehdokas Sinikka Torkkola sanoo, että ensikertalaista jännittää, sillä vaalityöstä ja palautteesta ei ole aiempaa kokemusta. Torkkola odottaa myös mielenkiinnolla, mitä esimerkiksi yhteisöpalvelu Facebook-sivuston ”tykkäämiset” oikeasti merkitsevät vaaliuurnilla.

– Kyllä elämä jatkuu vaalienkin jälkeen, Torkkola sanoo.

Hän odottaa itselleen ääniä 500 – 1 000 kappaletta. (Aamulehti)

Häävieraat pelasi venäläistä rulettia.. Ampuminen nähtävissä tässä videossa!


Kuten huomaatte videolta.. Venäläinen ruletti ei todellakaan kannata! 33 vuotias videolla nähtävä mies kiidätettiin pikaisesti sairaalaan.

Poliisi löysi nukkuvan ojaan ajaneen, promillemittari heilahti kahteen

Ojaan ajaneen henkilöauton kuljettajan oli tullut uni, sillä poliisi löysi ulkomaalaisen miehen torkkumasta ratin takaa Karjankujalla Säkylässä. Poliisi löysi henkilöauton kello viiden aikaan sunnuntaiaamuna.

Miehelle tehtiin puhalluskoe, joka näytti kahden promillen lukemaa. Poliisi epäilee miestä törkeästä rattijuopumuksesta. (Aamulehti)

Sudet hyökkäsivät lastenvaunujen kimppuun Ruotsissa!

Ruotsissa poliisi on saanut ilmoituksen kahden suden hyökkäyksestä naisen ja lastenvaunujen kimppuun.
Ilmoituksen mukaan susipari olisi hyökännyt myös lastenvaunuja työntäneen naisen mukana olleen koiran kimppuun Norrtäljessä Tukholman läänissä.

Nainen ja lapsi selvisivät ilman fyysisiä vammoja, mutta koira on kateissa.
Poliisi ja lääninhallituksen eläinasiantuntijat selvittävät ilmoitusta.

Tarkoituksena on varmistaa muun muassa se, että kyse oli tosiaan susista eikä karkuun päässeistä koirista. Lääninhallituksen tiedottajan mukaan tapaus otetaan hyvin vakavasti, koska mikään ei kyseenalaista naisen kertomusta.

Naisen avomies on kertonut Dagens Nyheter -lehdelle, että hänen avovaimonsa pakeni juosten lastenvaunuineen hyökkäävää sutta. Miehen mukaan toinen susi raahasi perheen koiran metsään. Hyökkäys tapahtui lähellä asuintaloa kesken aamukävelyn Rörmossenissa.

Viranomaiset tietävät, että lähistöllä oleskelee susia. Niiden tiedetään hyökänneen aiemmin koirien kimppuun, kertoo Aftonbladet-lehti. (Iltasanomat)

Haastattelussa Kotoisat sävyt: “150 keikkaa on tehty, ja vain kerran yhdestä Ranuan-vedosta jäi jokaiselle kakskymppiä kouraan”

Ranualaislähtöinen retrorockbändi Kotoisat sävyt julkaisi 6. huhtikuuta toisen albuminsa Hyvästit yksinäisyydelle. Bändin laulaja ja kitaristi Antti Karjalainen ja pelkän kitaristi Mikko Heikkinen kertasivat kuulumiset tuoreen albumin tiimoilta.

Kun Tunnetko rytmin sisko? -esikoinen ilmestyi, bändille sovitettiin innokkaasti Tehosekoittimen manttelinperijän statusta. Toisella levyllään Kotoisat sävyt astuu syrjään tältä tieltä. Mukaan on kaadettu aimo tujaus persoonallisuutta.

Ero debyyttialbumiin on valtava. Siinä, missä esikoista valmisteltiin pedantisti studiossa puolen vuoden ajan, purkitti yhtye uuden albuminsa pohjat kolmessa päivässä livenä. Laulut äänitettiin jälkeenpäin kahden viikonlopun aikana.

Yhtye haki autenttista livetunnelmaa ottamalla itse tuottajan ohjat. Turhaa silottelua haluttiin karttaa viimeiseen saakka.

”Ei meillä ollut ekaa albumia tehdessä mitään hajua, miten levy tehdään. Se oli kaiken kaikkiaan aika puuduttava kokemus”, Karjalainen muistelee.

”Nyt koko porukalla oli kirkkaampi visio siitä, mitä tullaan tekemään ja millaista meidän musan pitäisi olla”, Heikkinen jatkaa.

Uudistunut Kotoisat sävyt on aiempaa melodisempi ja eheämpi. Bluesrock-sävyt on lykätty enemmän taka-alalle. Vuodesta 2002 kasassa ollut yhtye ei ole silti kadottanut ydintään. Se sitoo edelleen 1970-luvun rock-estetiikan jämäkällä otteella Juicen, Eppujen ja Tuomari Nurmion lyyriseen perintöön. Lopputulos on raikas ja persoonallinen.

”Alun perin koko bändi syntyi ajatuksesta soittaa suomeksi laulettua Hellacoptersia ja Flaming Sideburnsia. Kuuntelin niihin aikoihin paljon myös suomirockia Juicesta lähtien. Suomeksi laulaminen tuntui luonnolliselta, ja kuulostaahan englannin kieli suomalaisen suussa usein kömpelöltä”, Karjalainen selvittää.

Klassisen rokin pohjattomasta laarista ammentavalle bändille englanniksi laulaminen on se tavanomaisin ratkaisu. Led Zeppeliniltä ja The Wholta perityt buutsit jalassa äidinkielemme soundaa kuitenkin piristävän eksoottiselta. Se myös antaa Kotoisille sävyille liikkumatilaa englantiin luottavien moseshazyjen täyttämällä genrekartalla.

Joku voisi syyttää Kotosia sävyjä itsetarkoituksellisesta retroilusta, mutta ainakaan bändi ei sorru nykyajan perisyntiin, eli ylituottamiseen ja julmettuun protools-höyläämiseen. Hyvästit yksinäisyydelle -levyä tehdessä haettiin tietoisesti ilmavuutta ja rehellisyyttä soittoon.

”Kun ei äänitä miljoonaa raitaa päällekkäin, touhussa säilyy dynamiikka. Itse biisi pääsee oikeuksiinsa”, Heikkinen kertoo.

Levyltä löytyy niin ryhdikästä rypistelyä kuin letkeämpää fiilistelyä. Potkivampaa osastoa edustaa mainio Matkalla kortistoon. Itse tulkitsin tämän työttömän bluesin metaforaksi musakulttuurin nykytilanteelle: ihmiset eivät enää jaksa kuunnella albumikokonaisuuksia, ja Spotifystakin artistit saavat vain vähän säästöpossuntäytettä.

Karjalainen ei aivan yhdy tulkintaani. Hänen mukaansa biisin pointti on se, että elämän koettelemuksia ei saa ottaa liian vakavasti. Musabisneksen ja kuuntelutottumusten kehityssuunnasta hän jakaa ajatukseni.

”Kärsimättömyys musiikkia kohtaan ärsyttää. Ihmiset heittelevät YouTube-linkkejä ja kyllästyvät, jos biisi ei kolahda 45 sekunnin aikana. Ei musiikki ole kertakäyttötavaraa”, Karjalainen tuumaa.

Tänä päivänä muusikon kukkaroa lihottavat eniten Teosto-maksut ja onnekkain on se, joka saa biisinsä tv-mainokseen. Tässä mielessä yksittäisten megahittien metsästäminen on taloudellisesti kannattavinta. Levymyynti on pelkkää nappulakauppaa, eikä keikkailukaan Suomen kokoisessa maassa ei juuri leiviksi lyö.

”Ei siitä hirveästi käteen jää. Jos plusmiinusnolla-tilanteeseen pääsee, niin hyvä on”, Heikkinen naurahtaa.

”150 keikkaa on tehty, ja vain kerran yhdestä Ranuan-keikasta jäi jokaiselle kakskymppiä kouraan”, Karjalainen muistelee. (Rumba)

Webberillä sensaatiomainen kisa!

Red Bullin Mark Webber teki Kiinan F1-kisassa sensaatiomaisen nousun 18. lähtöruuduusta palkintopallille.

Webberin nousun kolmanneksi mahdollisti aika-ajojen kehno tulos. Aika-ajojen aikainen päättyminen säästi hänelle renkaita kisaa varten.
- Alku oli hankala, enkä startin jälkeen pystynyt nousemaan merkittävästi, kun kaikki käyttivät alkukierroksilla koko ajan takasiivekettä. Kisan edetessä tilanne kuitenkin parani. Minulla oli paljon renkaita jäljellä aika-ajojen jälkeen. Pitäisiköhän jatkossa jättää aika-ajot jättää kokonaan ajamatta, kun kisassa menestyy siitä huolimatta, kommentoi Webber lehdistötilaisuudessa.

Lewis Hamilton pystyi voittotaistelussa päihittämään Webberin tallikaveriin Sebastian Vettelin.

- Vihdoin tuo kaveri (Vettel) kohtasi voittajansa. Harmi tietysti, että McLaren voitti, mutta MM-sarjana tulee ainakin mielenkiintoa, Webber kertoi. (Autotoday)

Talli lupaa tutkia Rosbergin oudon ongelman

Mercedes-kuljettajat Nico Rosberg ja Michael Schumacher kärsivät Kiinan GP:ssä odotettua suuremmasta polttoaineen kulutuksesta.

Rosberg joutui jopa luovuttamaan kilpailun voittotaiston, kun bensa alkoi käydä vähiin. Tallipäällikkö Ross Brawn ei heti kisan jälkeen ymmärtänyt suuren kulutuksen syytä, mutta lupasi selvittää ongelman.

- On pettymys, että jouduimme säästämään polttoainetta. Se maksoi Nicolle lopulta vähintään palkintopallipaikan. Meidän täytyy tutkia, miksi kärsimme kisassa niin paljon korkeammasta polttoaineen kulutuksesta kuin harjoituksissa, vaikka ottaa huomioon muutokset olosuhteissa ja pidossa. Siinä oli selvästi ongelma, joka oli hyvin turhauttavaa Nicolle ja koko tiimille, Brawn sanoi. (MTV3)

Massa lyttäsi Ferrarin taktiikan

Felipe Massa uskoo menettäneensä palkintopallisijoituksen Kiinan GP:ssä Ferrari-tallin taktiikkamokaan.

Massa oli kärkikuljettajista Sebastian Vettelin ohella ainoa, joka teki vain kaksi varikkopysähdystä. Viimeisen varikkokäyntinsä jälkeen Ferrari-kuski ajoi Vettelin kannassa toisena, mutta ei pystynyt pitämään asemiaan kuluneilla renkaillaan vaan putosi kuudenneksi.

- Muut valitsivat oikean taktiikan ja me emme, Massa purnasi italialaismedialle kilpailun jälkeen.

- Kun katsotaan, miten kilpailu lähti käyntiin, ilmenee että olin alussa hyvässä vauhdissa ja kakkossijalla. Sitten menetin neljä sijaa, eikä mitään ollut tehtävissä, Massa jatkoi.

Ferrarin tallipäällikkö Stefano Domenicali myönsi, ettei kahden pysähdyksen taktiikka ollut täysin onnistunut valinta. Ferrarin todelliset ongelmat ovat kuitenkin muualla.

- Olemme luonnollisesti pettyneitä. Tällä hetkellä tärkeintä on kuitenkin katsoa eteenpäin ja oppia ymmärtämään paremmin renkaiden käyttäytymistä. Kolme varikkopysähdystä tehneet kuljettajat olivat nopeampia kilpailussa. Onnistuminen aika-ajoissa on kuitenkin avainasemassa ja meidän on tehtävä töitä sen eteen, Domenicali totesi Mediaset-kanavan verkkosivuilla. (MTV3)

Miten käy Williamin ja Katen - Windsorien historiaan mahtuu monta avioeroa...

Kun prinssi William kihlasi Kate Middletonin, kansalaisten onnentoivotuksiin sekoittui kyynisiä ihmettelyjä: kuinka kauan mahtaa tämä Windsor-onni kestää?

Hyvässä muistissa on Williamin vanhempien prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan katastrofaalinen liitto, mutta juoruttavaa on löytynyt kuningashuoneen monen muunkin jäsenen liitoista.

Alku tosin näytti hyvältä. Windsorien esiäidin kuningatar Viktorian ja hänen saksalaisen prinssipuolisonsa Albertin liittoa pidettiin aviollisen sopusoinnun esikuvana.

Mutta jo pariskunnan poika, sittemmin kuningas Edvard VII, oli melkoinen hurvittelija. Edvardin lukuisaan naisystäväkaartiin lukeutui, tai ainakin huhuttiin lukeutuneen, muiden muassa Winston Churchillin äidin lady Randolph Churchillin, näyttelijätär Sarah Bernhardtin - ja Alice Keppelin.

Viime mainittu on prinssi Charlesin nykyisen puolison Camillan esiäiti, johon Camillan kerrotaan myös viitanneen tavatessaan Walesin prinssin ensi kertaa.

- Tiedättehän, että iso-isoäitini oli iso-iso-isoisänne rakastajatar, väitetään nuoren Camillan lausahtaneen poolopelin tuoksinassa.

Edvard VII:n aikana 1800-1900-luvun taitteen kuningashuoneissa avioeroja ei tunnettu, joten kuningatar Alexandran oli nieleminen miehensä seikkailut. Alice Keppelin asema oli jopa niin vahva, että hänet kutsuttiin kuninkaan kuolinvuoteelle.

Rakkaus ja kruunu eivät sopineet yhteen

Seuraava valtaistuimelle noussut Edvard yritti 1930-luvulla yhdistää rakkauden ja kruunun, mutta surkein tuloksin. Monarkki halusi naida kahdesti eronneen seurapiirirouvan Wallis Simpsonin. Jos hän toivoikin voivansa pitää sekä kruunun että rouvan, hän sai huomata erehtyneensä. Avioliitto tiesi valtaistuimelta lähtöä.

- Minun on mahdoton jatkaa velvollisuuksien raskaan taakan alla ja hoitaa kuninkaan tehtäviä -- ilman rakastamani naisen tukea ja apua, apea Edvard lausahti kruunusta luopuessaan.

Windsorin herttuapari kierteli loppuelämänsä maanpaossa juorulehdistön valppaan tarkkailun alaisena. Kuninkaaksi nousi nykyisen kuningattaren isä Yrjö VI, jonka änkytyksen ympärille kietoutuva elokuva Kuninkaan puhe keräsi tänä vuonna useita Oscar-palkintoja.

Sarahin varpaat sinetöivät eron

Kuningatar Elisabetin avioliitosta on herunut vain vähän juoruiltavaa, mutta toisin on ollut hänen sisarensa ja lastensa laita.

Sisar, prinsessa Margaret, sai romantikkojen sympatiat, kun isosisko kielsi häntä naimasta rakastamaansa kuninkaallista tallimestaria. Mies oli eronnut, eikä näin sopinut 1950-luvulla prinsessan puolisoksi.

Margaret avioitui myöhemmin, mutta liitto päättyi avioeroon vuonna 1978. Jossittelijat kysyivät, olisiko näin käynyt, jos ensirakkaus olisi voittanut.

Kuningattaren neljästä lapsesta kolme on myös eronnut. Kruununperijä Charlesin ja Dianan avioliiton kariutuminen on raportoitu pienintä yksityiskohtaa myöten. Menon tiivisti prinsessa itse:

- Meitä oli kolme tässä liitossa, joten olihan siinä hieman ahdasta, lausahti hän eräässä haastattelussa viitaten ex-miehensä nykyiseen vaimoon.

Myös prinssi Andrew ja hänen puolisonsa Sarah antoivat runsaasti ainesta skandaalijuttuihin. Ikimuistettavia ovat lemmekkäät kuvat vähäpukeisesta Yorkin herttuattaresta, jonka varpaita imeskelee hänen taloudellinen neuvonantajansa. Herttuapari eli tuolloin asumuserossa, mutta virallista eroa ei tarvinnut kauan odottaa. (MTV3)

Suden epäillään jahdanneen naista Ruotsissa!

Kahden suden epäillään hyökänneen ulkoilemassa olleen naisen, tämän lapsen ja koiran kimppuun Norrtäljen eteläpuolella Ruotsissa. Naisen mukaan toinen susi vei koiran mukanaan metsään ja toinen jahtasi häntä ja vaunuissa ollutta lasta sunnuntaiaamuna.
Nainen ja lapsi eivät vahingoittuneet, mutta suden uskotaan tappaneen koiran. Koiraa etsitään, jotta siitä löytyvien mahdollisten raatelujälkien perusteella pystyttäisiin varmistumaan, että hyökkääjä oli susi. Asiantuntijat tutkivat myös maahan jääneitä jälkiä.
Poliisilla ei ole tietoa, että alueella liikkuisi häiriöitä aiheuttaneita susia. Sen vuoksi ei poliisin mukaan ole poissuljettua, että kyseessä olivat sutta muistuttavat koirat. (YLE)

NBA:n pudotuspelit alkoivat - suosikit selvisivät säikähdyksellä

NBA:n pudotuspelit olivat alkaa muutamalla superyllätyksellä. Suosikit pitivät kuitenkin lopulta pintansa.
Miami selvisi Philadelphian huimasta kiristä ja voitti kahdeksalla pisteellä. Philadelphia piti Miamin pitkään pisteettä päätösneljänneksestä, heitti itse 12 pistettä ja oli tasoittaa. Kiri hyytyi loppuhetkillä. Chris Bosh heitti 25 pistettä ja LeBron James 21. Dwyane Waden loppuhetkien korit pitivät 76ersin lopullisesti etäällä.

Atlanta hävisi viime kaudella Orlandolle pystyyn NBA-koripalloliigan pudotuspeleissä. Tälle kaudelle Atlanta on oppinut jotain uutta.

Joukkue syyti läjäpäin pisteitä kahdella keskimmäisellä neljänneksellä ja otti pudotuspeliavauksesta yllättäen 103-93-voiton. Pelkästään toisella jaksolla Atlanta heitti 38 pinnaa.

Orlandon Dwight Howardin 46 pisteen ja 19 levypallon mahtisaalis meni hukkaan. Joe Johnson heitti 25 ja Jamal Crawford 23 pistettä Atlantalle.

Chicago ponnisti kymmenen pisteen takaa Indianan ohi ja voitti 104-99. Derrick Rose nakkeli 39 pistettä voittajille.

Dirk Nowitzki heitti 28 pistettä, joista 18 päätösneljänneksellä, kun Dallas löi Portlandin 89-81. (Iltasanomat)

Kansa virtaa vaaliuurnille kiihtyvää tahtia

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kävi äänestämässä Kokkolassa puoli kahdentoista aikaan aamupäivällä.
Äänestysvauhti lisääntyy Tampereella tunti tunnilta. Sään lämmetessä vaaliuurnille on muodostunut jonoja.

–Tällä vauhdilla äänestysvilkkaus voisi nousta jopa yli seitsemänkymmenen prosentin, arvioi vaalilautakunnan puheenjohtaja Ilpo G. Niemi Atalan koululla Itä-Tampereella.

Myös Etelä-Hervannan koululle on virrannut väkeä.

Puoli yhteen mennessä alueen 3600 äänestäjästä noin 45 prosenttia oli antanut äänensä joko vaaliuurnilla tai ennakkoon. Niemen korviin oli kantautunut keskusvaalilautakunnasta, että koko Tampereen äänestysvilkkaus oli aamupäivällä hyvä.

Myös Kotkassa ja Oulussa vilkasta


Äänestysvilkkaus on selvästi nousussa myös Oulussa ja Kuopiossa.

Äänestyspaikoilla on käynyt ihmisiä tasaiseen tahtiin ja jonoja on ollut monin paikoin.

Esimerkiksi Oulun Karjasillan äänestyspaikalla jono oli kello yhden aikoihin kymmeniä metrejä.

Vaalivirkailijat kertoivat molemmissa kaupungeissa, että äänestystahti on vilkastunut selvästi aamusta ja myös edellisistä eduskuntavaaleista. Ensitunnelmien perusteella äänestäjät on saatu hyvin liikkeelle. (Iltasanomat)

Poliisi tutkii Leppilampi pahoinpiteli ja pakeni paikalta

Mikko Leppilampi 32v vietti vauhdikkaan illanvieton, joka johti rikosepäilyyn ja poliisitutkintaan.

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna Helsingin Tehtaankadulla sijaitsevan karaokeravintola Bar Restroomin ovimiehen kanssa käytyä käsirysyä tutkittiin pahoinpitelynä. Tapaus on nyt siirtynyt poliisilta Helsingin sosiaaliviraston sovittelutoimiston käsittelyyn, koska osapuolet ovat ilmaisseet halukkuutensa asian käsittelyyn ilman oikeudenkäyntiä. Jos sopua ei synny, saattaa jutun käsittely kuitenkin päätyä käräjille saakka.

Tapahtumahetkellä Mikko Leppilampi oli haluton selvittämään asiaa viranomaisten kanssa. Iltalehden tietojen mukaan aamuöisen nujakan seurauksena paikalle kutsuttiin poliisit, mutta ystäviensä kanssa liikenteessä ollut näyttelijä poistui paikalta ennen virkavallan tuloa.

Poliisi ei tämän vuoksi käynyt yön aikana tapahtumapaikalla lainkaan ja ilmoitus välikohtauksesta kirjattiin seuraavana päivänä.

Vaati etuoikeuksia

Tapahtumasarja alkoi kun Leppilampi seurueineen oli myöhään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pyrkinyt julkkisten suosimaan punavuorelaisravintolaan. Pieni karaokebaari oli kuitenkin ollut täynnä asiakkaita, jonka vuoksi ovimies eväsi seurueen sisäänpääsyn.

Järjestyksenvalvojan päätös oli tiettävästi suututtanut suosikkinäyttelijää niin kovasti, että tämä ryhtyi äänekkäästi vaatimaan sisäänpääsyä muun muassa julkkisstatukseensa vedoten. Tämän seurauksena ovimies pyysi Leppilampea poistumaan ravintolan jonosta kokonaan. Tässä vaiheessa näyttelijä alkoi käyttäytyä niin uhkaavasti, että ovimiehen oli otettava hänet hallintaotteeseen.

Rajuksi muuttunutta tilannetta pyrki ravintolahenkilökunnan lisäksi rauhoittamaan Leppilammen mukana ollut seurue.

Nopea prosessi

Rytäkässä lieviä vammoja saivat sekä ravintolan ovimies että tilanteeseen välliin tullut ravintolatyöntekijä. Sovittelussa osapuolina ovat juuri ovimies ja Leppilampi.

Sovittelussa asianomistajalla on mahdollisuus vaatia korvauksia esimerkiksi rikkoutuneista vaatteista tai mahdollisista kivuista. Jos osapuolet pääsevät sovittelutilanteessa yhteisymmärrykseen korvauksista, laaditaan kirjallinen sopimus, johon saavutettu sopimus kirjataan.

Sovittelu on oikeudenkäyntiin verrattuna nopeahko prosessi ja vaikkei siinä ratkaistakaan käsiteltävän asian rikosoikeudellista puolta, voidaan sovinnolla vaikuttaa siihen että mahdollista rangaistusseuraamusta lievennetään tai rikosoikeudellisista toimenpiteistä luovutaan kokonaan. (Iltalehti)

Poliisi valvoo pääsiäisviikon ajonopeuksia tehostetusti

Poliisi valvoo ajonopeuksia pääsiäisviikolla tavallista tarkemmin. Pahimpia ruuhkia odotetaan pääkaupunkiseudun kehäteille.

Liikkuvan poliisin arvion mukaan pääsiäisen menoliikenne on vilkkaimmillaan kiirastorstaina iltapäivällä ja illalla sekä pitkäperjantain aamuna. Paluuliikenteen vilkkain päivä on todennäköisesti toinen pääsiäispäivä. Eniten liikennettä odotetaan pääkaupunkiseudun pääteille.

Jotta pääsiäisliikenne sujuisi, poliisi kehottaa joustamaan ja antamaan tilaa toisille sekä ajamaan nopeusrajoitusten mukaisesti ja säilyttämään turvavälin edellä ajavaan.

Pääsiäisviikolla maanantain 18. huhtikuuta ja sunnuntain 24. huhtikuuta välillä poliisi valvoo ajonopeuksia tehostetusti.

Liikkuvasta poliisista myös muistutetaan, että nastarenkaiden vaihto on pian ajankohtaista. Jos keliolosuhteet sallivat, kesärenkaat pitäisi vaihtaa viimeistään maanantaina 2. toukokuuta.

Poliisin mukaan kannattaa seurata sääennustuksia ja miettiä omia ajoreittejä ennen renkaiden vaihtamista. (Vartti)

Trusteq sai sisäministerin

Tietoturvan konsultointifyritys Trusteq laittoi organisaationsa uusiksi. Sillä on nyt oma sisä- ja ulkoministeri.

Toimitusjohtaja Jukka Lauhia hanskaa ulkosuhteita, ja operatiivinen johtaja Harri Kotakoski huolehtii firman sisäisistä asioista.

”Jukka pitää huolta myynnistä ja markkinoinnista. Minä vastaan palvelujen tuottamisesta asiakkaille sekä henkilöstöasioista, kuten henkilökunnan osaamisen kehittämisestä ja rekrytoinneista”, kuvailee Kotakoski johdon työnjakoa.

Uuden henkilökunnan rekrytoiminen on pitänyt Kotakosken kiireisenä, ja vilkas rekrytointitahti jatkuu lähikuukausinakin. Työntekijöitä Trusteqillä on nyt 35.

”Meille on palkattu tänä vuonna jo kuusi uutta työntekijää, ja jatkuva rekrytointitarve on edelleen päällä. Haastatteluja on käynnissä koko ajan. Tavoitteena on palkata tänä vuonna vielä 10 henkilöä, asiantuntijoita ja konsultteja.”

Kivuton fuusio
Trusteq osti viime kesänä projektinhallintaan erikoistuneen Optisecin, ja sen perustajiin kuulunut Kotakoski siirtyi kaupan myötä uuteen yhtiöön. Operatiivisenä johtajana hän aloitti tämän vuoden alussa.

”Minulla on kokemusta seitsemästä yritysfuusiosta. Optisec–Trusteq on kyllä ollut niistä kivuttomin”, hän kiittää.

Kotakoski haluaa pitää Trusteqin organisaation mahdollisimman matalana ja dynaamisena.

”Minua voi kuka tahansa tulla nykäisemään hihasta.”

Vaikka Trusteq on kasvanut kovaa vauhtia, hyvä työilmapiiri on säilynyt.

”Tämä on hemmetin kiva paikka tehdä töitä. Trusteqissa on nuorta innostusta. Innostuneet ihmiset vievät asioita eteenpäin.”

36-vuotias Kotakoski viettää vapaa-aikaansa mieluiten perheensä, vaimon ja 2 1/2 -vuotiaan Pinja-tyttären kanssa. Aikaa jää myös liikunnalle.

”Tällä hetkellä Trusteqissa kuntoillaan kovasti. Meillä on sykemittarit käytössä, ja seurailemme kalorien kulumista. Olemme myös kokeilleet porukalla eri lajeja: ohjelmassa on ollut esimerkiksi savate-potkunyrkkeilyä ja lumikenkälenkkikin.” (Tietoviikko)

Luottokortin sulkemisesta varoittaa nyt tekstiviesti

Tietoviikon lukija sai helmikuussa kännykkäänsä tekstiviestin: ”Hyvä asiakas N. N., käytössäsi oleva OP-Visa-kortti tulee uusia turvallisuussyistä. Saat hetken kuluttua uuden tekstiviestin, jossa on tarkempia ohjeita jatkotoimenpiteistä. Terveisin OP-Pohjola.”

01 Miksi olette korvanneet puhelinsoitot sms-viesteillä tällä aika sensitiivisellä palvelualueella, OP Kotipankin palvelupäällikkö Jani Hautala?

”Sms-yhteistyö on käynnistetty palvelun tuottajan Luottokunnan kanssa. Se on ottanut palvelun käyttöön ja toimii siinä meidän alihankkijanamme. Perinteisestihän nämä ilmoitukset on hoidettu soittamalla.

Tekstiviesti on kuitenkin monella tapaa pätevämpi. Esimerkiksi monikaan ei vastaa ulkomailta korttiasioita koskeviin soittoihin. Tällä tavalla saadaan kontakti asiakkaaseen, ja usein he palaavat asiaan nopeasti tekstiviestillä tai soittamalla takaisin.”

02 Tekstiviestin lähettäjän todentaminen saattaa olla hankalaa. Niitäkin voidaan lähettää massoittain ja niillä voidaan yrittää huijausta. Oletteko pohtineet tätä puolta asiasta?

”Asiaan liittyvät turvallisuusnäkökohdat on selvitetty tarkkaan. Tekstiviesteissä ei lähetetä pankkisalaisuuksia tai henkilöllisyyteen liittyvää tietoa.” (Tietoviikko)

Williams todella hidas

Williams-talli sai molemmat autonsa ensi kertaa maaliin tällä kaudella, kun Rubens Barrichello oli Kiinan osakilpailussa 15:s ja Pastor Maldonado 18:s. Kilpailukyvyssä ei ollut kuitenkaan kehumista ja Maldonado hävisi mm. Lotuksen Heikki Kovalaiselle, jonka auto on periaatteessa paljon hitaampi.

- Meillä oli kahden pysähdyksen taktiikka ja muilla kolme, mutta se ei vaikuttanut tulokseen. Auto ei toimi, kuten sen pitäisi. Aion tehdä kovasti töitä tilanteen parantamiseksi, kertoi Barrichello Williamsin tiedotteessa.

- Olen tyytyväinen, että pääsimme maaliin, koska meidän tarvitsee analysoida, kuinka FW33-auto toimii kisamatkan ajan. Auto tuntui ok:lta, mutta nopeutta on löydyttävä lisää, kertoi Maldonado.

Williams-pomo Sam Michael totesi, ettei tulos tyydytä. Hänen mukaansa talli saa autoonsa parannuksia Turkin kisaan toukokuun alussa. (Sportti)

Osat vaihtuivat Virginillä

Formula ykkösten Virgin-tallissa nähtiin Kiinan GP:ssä yllätys, kun tulokaskuljettaja Jerome d´Ambrosio päihitti tallikaverinsa Timo Glockin. D´Ambrosio oli maalissa 20:s ja huomattavasti kokeneempi Glock 21:s.

- Olen todella tyytyväinen. Paransimme autoa läpi viikonlopun ja sen suoritustaso oli paljon parempi kuin kahdessa aiemmassa kisassa, d´Ambrosio kertoi Virginin tiedotteessa.

- Ei ollut hyvä kisa omasta näkövinkkelistäni, mutta positiivista oli, että molemmat autot saatiin maaliin. Jostain syystä renkaat kuluivat liian nopeasti. Vaihdoimme kolmen stopin taktiikkaan, mutta se ei hyödyttänyt, koska koko ajan näytettiin sinisiä lippuja, selitteli Glock tappiotaan. (Sportti)

Mitä!? Kuollut henkilö ohjaa Lady Gagan uraa??

Lady Gaga uskoo, että hänen ystävänsä, edesmennyt muotisuunnittelija, on ohjannut kuolemansa jälkeen hänen uraansa, kertoo Showbizspy.

Brittiläinen muotisuunnittelija Alexander McQueen teki itsemurhan viime vuoden helmikuussa. Lady Gaga uskoo, että McQueen on ollut luomassa Born This Way -kappaletta.

-Juuri hänen kuolemansa jälkeen kirjoitin Born This Wayn. Uskon, että hän on taivaassa kaikki narut käsissään ja olen hänen sätkynukkensa, Lady Gaga kertoo Harper's Bazaar -lehdessä.
Lady Gagan mukaan tätä tukee myös se, että levy-yhtiö halusi julkaista kyseisen singlen McQueen kuoleman vuosipäivänä.

-Kun kuulin siitä, tiesin hänen [McQueenin] suunnitelleen tämän koko hemmetin jutun. En edes kirjoittanut sitä kappaletta. Hän se teki, Gaga jatkaa.(Voice)

Turkuun saapuu sunnuntaiksi vaalitarkkailijoita Somalimaasta

Eduskuntavaalien aikaan Suomessa vierailee ensimmäistä kertaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailuryhmä. Se on tutkinut mahdollisia vaalijärjestelmävirheitä jo huhtikuun alusta lähtien.

Turun keskusvaalilautakunnan sihteerin Pertti Liesivuoren mukaan ryhmän jäseniä ei ole tulossa Turkuun.

– Mutta eilen aamulla saimme oikeusministeriöstä tiedon, että Turun seudulla vierailee neljä Somalimaasta kotoisin olevaa henkilöä, jotka ovat tulleet Suomeen katsomaan, miten me täällä vaalit järjestämme. He eivät siis kuitenkaan kuulu tähän Etyjin porukkaan. Ja vapaastihan tänne saa tulla tarkkailemaan, tuskin kenelläkään on mitään salattavaa.

Liesivuori ei ole myöskään kuullut, että Turussa olisi koskaan esiintynyt vaalivilppiä.

– Urbaaneja legendoja tietysti on aina. (TurunSanomat)

JYPistä vain kaksi pelaajaa MM-leirille

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen on valinnut viimeisen MM-leiriviikon miehistönsä. Kun NHL-miesten ja Niko Kapasen lisäksi mukaan liittyvät JYPistä hyökkääjä Antti Pihlström ja puolustaja Jyrki Välivaara, mukana on peräti 27 pelaajaa taistelemassa MM-paikoista.
Pronssiottelussa pelanneista JYPistä ja Lukosta Leijoniin liittyvät JYPin Antti Pihlström ja Jyrki Välivaara. Esimerkiksi kaksissa edellisissä MM-kisoissa esiintynyt keskushyökkääjä Juha-Pekka Hytönen ei ole mukana MM-leirillä - kuten ei myöskään odotetusti polvivaivainen Sami Vatanen.
Leijonien neljäs MM-leiriviikko käynnistyy ensi viikon tiistaina Helsingissä, mistä matka jatkuu keskiviikkona Brnoon Tshekkeihin. Suomi kohtaa Brnossa kauden viimeisessä EHT-turnauksessa perinteiset kilpakumppanit Ruotsin, Venäjän ja isäntämaa Tshekin.
VIIMEISEN LEIRIVIIKON LEIJONAT
Maalivahdit
Hovinen Niko, Pelicans
Lassila Teemu, HPK
Vehanen Petri, Ak Bars Kazan
Puolustajat
Hietanen Juuso, HV-71
Jaakola Topi, Luulaja
Kukkonen Lasse, Magnitogorsk
Lepistö Sami, Columbus
Mäenpää Mikko, Frölunda
Niskala Janne, Magnitogorsk
Puistola Pasi, HV-71
Salmela Anssi, New Jersey
Välivaara Jyrki, JYP
Väänänen Ossi, Jokerit
Hyökkääjät
Aaltonen Juhamatti, Magnitogorsk
Immonen Jarkko, Ak Bars Kazan
Joensuu Jesse, New York Islanders
Kapanen Niko, Ak Bars Kazan
Koivu Mikko, Minnesota
Komarov Leo, OHK Dynamo
Lahti Janne, Jokerit
Lehterä Jori, Lokomotiv
Nokelainen Petteri, Jokerit
Pesonen Janne, Ak Bars Kazan
Pihlström Antti, JYP
Puustinen Juuso, HPK
Pyörälä Mika, Frölunda
Ruutu Tuomo, Carolina (YLE)

SKA Pietari monivuotisen NHL-luotsin kintereillä

Soviet Sport -lehden mukaan KHL:n suurseura SKA Pietari on Edmontonin ex-valmentaja Craig MacTavisin perässä. Seurapomo Aleksandr Medvedevin talutusnuorassa pietarilaisseuran budjetti kestää vertailun Euroopan huippuseuroihin.
MacTavish on saapunut venäläistietojen mukaan Pietariin tutustumaan KHL-huippuseuran olosuhteisiin. Tällä haavaa MacTavish on selvä ykkösehdokas SKA:n ruoriin.
52-vuotias kanadalaisvalmentaja on työskennellyt Edmonton Oilersin luotsina kausina 2000-2009.
MacTavishin uran suurin valmennussaavutus on Stanley Cupin finaalipaikka kaudelta 2005-06, jolloin Edmonton hävisi loppuottelusarjassa Carolinalle. (YLE)

Valko-Venäjän Lukašenka kiisti tilanneensa metron pommi-iskun

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka kiisti lauantaina televisiopuheessaan epäilyt, että viime maanantain pommi-isku metroasemalla olisi järjestetty hänen tai hallituksen toimesta.

Tällaisia epäilyjä ovat esittäneet etenkin monet bloggaajat nettikeskusteluissa.

Iskussa kuoli 13 ihmistä ja haavoittui yli 200.

Pommi-isku on askarruttanut terrorismin tutkijoita, koska maassa ei ole perinteitä vastaavasta toiminnasta ja oppositiovoimien uskotaan olevan melko tiukasti valtion viranomaisten valvonnassa.

Lukašenkan hallintoa on epäilty tekijäksi, jotta kansalaisten huomio saadaan pois kehnosta taloudellisesta kehityksestä.

Lukashenko kutsui syytösten esittäjiä "idiooteiksi".

"Onko tilanne maassa niin kriittinen, että minun pitäisi turvautua näin epätoivoisiin menetelmiin? Se ei ole kriittinen", Lukašenka totesi.

Pääepäilty ja neljä muuta on pidätetty iskun johdosta. (HelsinginSanomat)

Latvala hävisi viidellä metrillä

Jari-Matti Latvalan voitto viikonloppuna kisatussa Jordanian MM-rallissa oli lopulta vain muutaman metrin päässä.

Latvala joutui taipumaan lopulta kisan lopputuloksissa Ranskan Sebastien Ogierille MM-rallien historian pienimmällä marginaalilla: 0,2 sekunnilla.

Jordanian MM-rallissa ajettiin erikoiskoekilometrejä yhteensä 259,56. Kun Latvalan loppuaika oli 2 tuntia 48 minuuttia ja 28,4 sekuntia tarkoittaa 0,2 sekunnin tappio matkassa mitattuna 5 metrin tappiota.

Latvalan ajama Ford Fiesta RS WRC -auto on noin 4 metriä pitkä, joten hän hävisi hieman yli autonmitalla. (MTV3)

Naisleijonat karkasi kakkoserässä

Suomi kulkee vahvasti kohti voittoa jääkiekon naisten MM-kisojen avausottelussaan Kazakstania vastaan.

Naisleijonat huhki ottelun toisessa erässä 4-1-karkumatkalle Karoliina Rantamäen ja Susanna Tapanin maaleilla. Tapanille osuma oli illan toinen.

Kazakstanin Daria Obidennova on ollut täystyöllistetty maalillaan, sillä hänelle on kertynyt torjuntoja kahdessa erässä peräti 36. (MTV3)

Mitä käy yritysten Symbian-sovelluksille?

Rakennusyhtiö Lemminkäisellä on edessään työmaa, joka ei liity talojen rakentamiseen.

Suomalaisyritysten mobiilisovellukset on perinteisesti rakennettu Nokian Symbian-alustalle. Nyt sovellukset menevät monissa yrityksissä uusiksi, kun Nokia vaihtaa vähitellen älypuhelimensa Symbianin Microsoftin Windows Phoneen.

Lemminkäisessä on käytetty mobiilisovellusta kiinteistöhuoltojen työnohjauksessa. ”Symbian-sovelluksemme täytyy kääntää jollekin toiselle alustalle. Emme ole vielä päättäneet, minkä alustan valitsemme”, tietohallintojohtaja Tapio Vähämäki kertoo.

Windows Phone on kuitenkin todennäköinen vaihtoehto. Yhtiössä on käytössä toista tuhatta älypuhelinta, joista suurin osa on Nokian Symbian-malleja.

Älypuhelimia ei uusita kertarysäyksellä, vaan Symbian ja Windows Phone jatkavat elämäänsä yrityksessä vielä pitkään rinnakkain. Tämä on haaste myös yhtiön mobiilisovellukselle.

Joko siitä ylläpidetään erillisiä versioita sekä Windows Phonelle että Symbianille tai tehdään erillinen kokonaan uusi versio, joka toimii molemmilla alustoilla.

”Windows Phonen tulo on kokonaisuudessaan hyvä asia. Mobiilisovellusten tekemisen pitäisi helpottua Symbianiin verrattuna”, Vähämäki sanoo ja uskoo, että yritysten muutkin it-palvelut saadaan jatkossa tuotua entistä sujuvammin älypuhelimiin.

Korvaajaksi minikannettava
Talotekniikkaan erikoistuneessa Aressa mobiilisovellukset eivät sen sijaan tuota päänvaivaa. Yrityksessä käytettiin aiemmin Windows Mobile -puhelimiin tarkoitettua sovellusta, mutta se päätettiin korvata jo ennen Nokian Windows-siirtoa mokkuloilla varustetuilla minikannettavilla.

Aren työntekijät saavat niillä tarvittaessa liikkuessaankin yhteyden yrityksen toiminnanohjausjärjestelmään. Kyseessä on valmis pakettiratkaisu suoraan kaupan hyllyltä.

”Mobiilisovelluksen koodauksen ylläpitäminen osoittautui kalliiksi, koska kyseessä oli yrityskohtainen ratkaisu. Ongelmaksi tuli puhelinten hajanaisuus. Sovellus olisi pitänyt tehdä käytännössä jokaiselle puhelinmallille erikseen”, Aren ict-päällikkö Harri Pennanen kertoo.

Yrityksessä on 1 200 työpuhelinta. Uusista puhelinmalleista ei ole vielä tehty päätöksiä. Testissä on parhaillaan Android-luureja, ja Pennanen uskoo, että myös Windows Phone tulee jossakin vaiheessa koekäyttöön. Toistaiseksi yritys pysyttelee kuitenkin yhä tutuissa Nokian Symbian-malleissa.

”Mitään äkkinäistä päätöstä emme tee suuntaan emmekä toiseen. Puhelin on työntekijälle työkalu, joka pitää olla käytössä koko ajan”, Pennanen korostaa.

Jos Windows Phone puhelimet tulevat aikanaan yritykseen, ne ovat Aressa käytössä rinnan Symbian-mallien kanssa. Nykyinen etähallintajärjestelmäkin toimii Pennasen mukaan samanaikaisesti molemmilla alustoilla.

Liikennevalot kännykkään
Pankki- ja vakuutuskonserni OP-Pohjolassa oman henkilöstön käyttöön räätälöidyt mobiilisovellukset ovat olleet vain pienen joukon käytössä, esimerkiksi vahinkotarkastajilla. Tietohallintojohtaja Marco Halénin mukaan yhtiö ei ole vielä päättänyt, siirtyykö se Windows Phone -kelkkaan. Mitään estettä hän ei tälle näe.

”Jos Windows Phonen tulo Nokian puhelimiin mahdollistaa työaseman sovellusten helpomman tuomisen myös puhelimeen, se on pelkästään positiivinen asia”, Halén arvioi.

Hän uskoo, että hyötyä voisi olla erityisesti yhdistettyyn viestintään tarkoitetun Microsoftin Office Communicatorin nivomisesta kiinteämmin kännykkään. Verkkoneuvottelut, läsnäolotieto, ip-puhelut ja pikaviestit toimisivat silloin sulavasti niin työpöydän kuin älypuheliminkin välillä.

”Käyttökokemuksen pitää olla mobiililaitteissa vähintään samalla tasolla, kuin mihin käyttäjät ovat tottuneet työasemalla”, Halén sanoo.

Jos Windows-puhelimet tulisivat käyttöön, yhtiö hankkisi todennäköisesti palvelukumppaniltaan vahinkotarkastajien käyttöön uuden version mobiilisovelluksestaan.

”Kerralla koko puhelinkantaa ei missään nimessä lähdetä uusimaan”, Halén korostaa.(Tietoviikko)

Köyhä fani nappasi LeAnn Rimesin vaatteet Twitterissä

Kantritähti siisti vaatekomeronsa ja päätti hyväntekeväisyyden nimissä lahjoittaa ylimääräiset hepeneensä rahapulassa olevalle fanille.

LeAnn Rimes, 28, raivasi vastikään vaatekaappiaan ja kertoi urakastaan myös Twitterissä, paljastaa popeater.com. Tähti oli saanut kulutettua kolme tuntia kaappinsa siivousurakkaan, ja hän kertoi hyllyjensä sekä koko kotinsa olevan kenkien sekä laukkujen vallassa.

– Kaikilla on heikkoutensa… minulla se on kengät ja käsilaukut, LeAnn Rimes paljasti.

Idolinsa siivousurakkaa seurannut fani Peggy Joice kirjoitti tähdelle Twitterissä ja pyysi tätä lahjoittamaan ylimääräiset vaatteet hänelle.

– Menetin työpaikkani ja minulla 16 kuukautta vanha lapsi. Kehno vuosi… ajattelin vaan, että jos sinulla on vaatteita tai asusteita, joita et halua? Meillä on vain yksi tulonlähde, ja kaikki ylimääräinen raha menee pojalleni, Peggy naputteli Twitteriin.

Hyväsydäminen laulajatar hankki tietoonsa fanin osoitteen ja vaatekoon, ja lupasi lähettää hänelle muutamia vaatteita omaan piikkiinsä, vaikka fani tarjoutui maksamaan sentään postikulut. Kiitollinen fani lähetti LeAnn Rimesille viestin, jossa kertoi myös 16 kuukautta vanhan poikansa Connorin kiittävän tähteä tämän vaatelahjoituksesta. (MTV3)

Nainen pelastettiin heikoista jäistä

Lauantaipäivänä pilkillä ollut nainen putosi heikkoihin jäihin, kun hän yritti palata iltapäivällä jäältä takaisin rannalle Mikkelin kaupungin edustalla.

Iäkäs nainen putosi veteen Talaskadun avantouintipaikan lähellä, mutta lähistöllä olleet ihmiset saivat autettua hänet laiturille.

Pelastuslaitoksen pintapelastajien apua ei tarvittu, mutta ambulanssin ensihoitajat tarkistivat naisen voinnin.

Pelastuslaitoksen mukaan avantouintipaikan pumppu pitää uintipaikan sulana. Kevään mittaan jäät ovat ohentuneet jo laajalti sulan alueen ympärillä. Viikonlopun lämpimät päivät pehmentävät jäitä erittäin nopeasti.

Etelä- ja Pohjois-Savon pelastuslaitoksilla on ollut jo useita hälytyksiä auttamaan heikkoihin jäihin pudonneita eläimiä tai ihmisiä. Etelä-Savon pelastuslaitoksen mukaan paksutkin jääkohdat ovat puikkoutuneet jo vaarallisiksi. (SavonSanomat)

Divariseura passitti kriisi-TamU:n "laulukuoroon"

Kriisiseura Tampere United sai lauantaina jobin postia pelikentän puolelta, kun Ykkösen Joensuulainen Jippo pudotti joukkueen Suomen cupista maalein 2-1 jatkoajan jälkeen.

Jalkapallon miesten Suomen cup, 7. kierrosta:

Jippo-TamU ja. 2-1
Gnistan-KuPS 2-6

Kierroksen muut ottelut: 17.4. MyPa-Jaro, GBK-Haka, 21.4. FC Lahti-TPS, 23.4. SJK-HJK.

Ottelujen voittajat puolivälieriin, jotka pelataan 27.-28. huhtikuuta. (MTV3)

Kesätyö ulkomailla vaatii huolellista esityötä

Moni suomalaisnuori etsii kesätyöpaikkaa ulkomailta internetin välityksellä. Yksi suosituimmista työn ja työntekijöiden välittäjistä on 31:ssä Euroopan maassa toimiva EU-komission ylläpitämä Eures-portaali.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä suositellaan, että kesätöitä ulkomailta hakeva nuori ei lähtisi hankkimaan tietoja työmahdollisuuksista pelkästään internetin varassa.

– Aina suosittelemme, että työnhakija valmistautuisi työnhakuun mahdollisimman perusteellisesti ja tapaisi Eures-neuvojan kotimaassa. Tällöin voi välttää karikoita, kertoo ylitarkastaja Laura Perheentupa työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Toki verkossakin on Eures-portaalissa paljon tietoa saatavilla, mutta neuvojan henkilökohtainen tapaaminen voi olla parempi keino selvittää kohdemaan työlainsäädäntöä ja olosuhteita.Työnhaussa askarruttavissa kysymyksissä helsinkiläisnuoret voivat ottaa yhteyttä Kluuvin työ- ja elinkeinotoimiston Eures-neuvojiin. Nuoret tapaavat neuvojia henkilökohtaisesti ja yhteyttä otetaan myös sähköpostitse ja puhelimitse.

– Yhteydenotot vilkastuvat keväällä ja asiakasmäärissä on silloin piikki. Yhteydenottoja tulee yhteensä eri neuvojille satoja kuukaudessa. Nuorten lisäksihän me palvelemme myös aikuisia, jotka ovat lähdössä töihin ulkomaille tai harkitsevat sitä, kertoo Eures-neuvoja Tuula Kinnunen. Tamperelainen-lehden haastatteleman suomalaisnuoren kesätyöpesti etelän turistirysässä muodostui painajaiseksi, kun työnantaja jätti sovittuja palkkoja maksamatta, teetti ylitöitä ja jopa uhkaili väkivallalla.
– Meille tulleiden palautteiden perusteella vastaavanlaiset tapaukset eivät ole yleisiä. Tärkeää on, ettei työntekijä jää yksin huonon kokemuksensa kanssa, vaan kertoisi siitä komennuksensa aikana kohdemaan Eures-neuvojalle sekä kotimaan neuvojalle jälkikäteen, toteaa Laura Perheentupa.

Ulkomailla kesätöissä oleva nuori saattaa kokea, etteivät työolosuhteet joiltakin osin olekaan sitä, mitä on odotettu tai sovittu työnantajan kanssa. Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Euroopan pitemmät työajat voivat olla yllätys suomalaisnuorelle.

– Erittäin harvoin on tullut negatiivista palautetta. Yksittäistapauksia on joskus, ja niihin pyritään välittömästi puuttumaan Eures-neuvojien verkoston kautta, Tuula Kinnunen sanoo.

– Työsopimusta tehtäessä on aina kaksi osapuolta ja onkin tärkeää tehdä sopimus kirjallisena. Ennen allekirjoittamista on varmistettava, että ymmärtää, mitä sopimus sisältää, erityisesti kun se tehdään vieraalla kielellä.

Jos nuoren mielestä työnantaja ei noudata jo solmittua työsopimusta, voi tilanteessa olla heti yhteydessä työskentelymaan lähimpään Eures-neuvojaan, joka antaa tietoa oikeuksista ja velvollisuuksista.

Perheentupa huomauttaa, että lisäksi olisi hyvä, että työnhakija käy mahdollisen tulevan työantajansa kanssa kirjeenvaihtoa vaikkapa sähköpostin välityksellä.

– Tällöin työntekijä saa kirjallisesti tietoja siitä, millaista työtä työnantaja on tarjoamassa. (HelsinginUutiset)

Sikailu ja seksiturismi järkyttivät Kyproksella

Työ ulkomailla voi olla iljettävää. 24-vuotias Katri Rautanen koki viime kesänä, miltä tuntuu olla halpatyöläinen Kreikan-puoleisella Kyproksella.

Hän työskenteli tarjoilijana, baarimikkona ja tarjoilijoiden esimiehenä neljässä hotellissa.

– Kypros oli täydellinen floppi. Sinne kannattaa mennä vain, jos haluaa seksin ammattilaiseksi, Tampereella asuva Rautanen varoittaa.

Palkka ei vastannut työn määrää. Palkasta vähennettiin verot, majoitus, ruoka ja työvaatteet. Työtä piti tehdä välillä 14 tuntia vuorokaudessa. Vessaan pääsi vain pyytämällä. Puhdasta juomavettä ei ollut tarjolla.

– Yhtenä aamuna en herännyt ollenkaan, ja minulle soitettiin ambulanssi. Olin saanut likaisesta vedestä jonkin infektion. Hotellin omistaja halusi vähentää sairaalakulut palkastani, vaikka ne menivätkin vakuutukseni piikkiin.

– Kerran vaadin palkastani puuttuvaa 50:tä euroa. Omistaja alkoi paiskoa tavaroita ja hyppiä tasajalkaa.

Kyproksella oli paljon työläisiä Bulgariasta, Romaniasta, Unkarista, Liettuasta ja Puolasta. Paritus ja prostituutio olivat itäeurooppalaisille arkipäivää.

– Oli kauhea katsella, kun 16-vuotiailta tytöiltä otettiin ensimmäisenä päivänä passit pois. Heidät pistettiin heti kadulle.

Miesten vihjailuja ei päässyt mihinkään pakoon.

– Karmeat miehet vilauttelivat setelinkulmia ties missä. Hotellien omistajat ehdottelivat vaikka mitä, vaikka he olivat perheellisiä. Se oli ihmeellistä porsastelua.

Rautanen on työskennellyt myös Englannissa ja Hollannissa.

– Muualta minulla on vain hyviä kokemuksia.

Rautanen kehottaa varovaisuuteen, jos aikoo töihin turistirysiin.

– Älä ota työtä, jos omistaja kysyy tyttö- tai poikaystävästä. Sekin on huolestuttavaa, jos saa työn pelkän kuvan tai tekstiviestin perusteella. (HelsinginUutiset)

Kohtuukäytöstäkin voi seurata syöpä

Alkoholin kohtuukäytöstä voi olla terveydellistä hyötyä. Noin 1–2 annosta päivässä on toistuvasti yhdistetty sydän- ja verisuonitautien ja niistä johtuvien kuolemien vähentymiseen.

Mutta asialla on kääntöpuolensakin: tuoreen tutkimuksen mukaan kohtuukäyttö voi samalla lisätä syöpäriskiä.

Alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa merkittävän osan eurooppalaisten syövistä, monikansallinen tutkijaryhmä raportoi. British Medical Journal -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat, että monissa Länsi-Euroopan maissa alkoholi saattaa aiheuttaa jopa kymmenen prosenttia miesten ja kolme prosenttia naisten syövistä.

Riskit liittyvät runsaaseen, mutta myös kohtuurajojen sisällä pysyvään käyttöön.

Syöpäriski kasvaa etenkin miehillä, jotka juovat yli kaksi, ja naisilla, jotka juovat enemmän kuin yhden alkoholiannoksen päivässä. Tätäkin vähäisempään alkoholin käyttöön liittyy riski.

Aiemmissa tutkimuksissa alkoholin on osoitettu lisäävän muun muassa suun ja nielun, ruokatorven, paksu- ja peräsuolen ja maksan syöpiä ja naisilla myös rintasyöpiä. Nyt julkaistut tulokset ovat samansuuntaisia.

Tutkimuksessa nykyistä ja aikaisempaa alkoholinkäyttöä kyseltiin 110 000 mieheltä ja 255 000 naiselta. Osallistujat olivat 37–70-vuotiaita ja asuivat Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Hollannissa, Kreikassa, Saksassa tai Tanskassa. (Tiede)

Kroatialaiset raivostuivat Gotovinan tuomiosta

Kymmenettuhannet ihmiset osoittivat lauantaina mieltään ympäri Kroatiaa YK:n sotarikostuomioistuimen tuomitseman kroaattikenraali Ante Gotovinan puolesta. Gotovina sai perjantaina 24 vuoden tuomion sotarikoksista. Toinen kroaattikenraali, Mladen Markac, sai 18 vuoden vankeustuomion.

Monille kroaateille Gotovina on isänmaallisen sodan kansallissankari.

"Tässä ei tuomittu vain kenraaleita, vaan koko Kroatian kansa. Aviomieheni antoi henkensä Kroatian puolesta. Tuomittaisiinko hänetkin tänään? Pitäisikö lasteni hävetä isäänsä", kysyi Zagrebissa mieltään osoittanut Dubravka Guberac, 66.

Serbit ajoivat Guberacin Kroatian sodan alussa kodistaan ja hänen miehensä kuoli sodassa.

Lauantain levottomuudet tulivat pahalla hetkellä, sillä Kroatian lähentymisneuvottelut EU:n kanssa ovat loppusuoralla ja maassa on muutenkin ollut protesteja jatkuvaa talouskurimusta vastaan. (HelsinginSanomat)

Kolmea pokerisivustoa epäillään jättipetoksesta

Kolmea kansainvälistä nettipokerisivustoa epäillään jättihuijauksesta. Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI tutkii Full Tilt Poker, Pokerstar ja Absolute Poker -nettisivustojen tekemää miljardiluokan petosta.

Pokerisivustojen epäillään ottaneen pelaajien rahoista noin kolmanneksen omiin taskuihinsa. Petoksen lisäksi yrityksiä epäillään miljardien rahanpesusta.

Dagens Nyheter -lehti kertoo, että pokerisivustot on nyt suljettu. Syytteeseen on asetettu 11 ihmistä ja 75 pankkitiliä on jäädytetty.

Full Tilt Poker, Pokerstar ja Absolute Poker -sivustot ovat Yhdysvaltain suurimpia. Ne pyörittävät miljardiluokan liikevaihtoa siitäkin huolimatta, että nettipelaaminen on kielletty monissa Yhdysvaltain osavaltioissa. (MTV3)

Pihlakoski jatkaa Euroopan liiton hallituksessa

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja ja vuoden 2012 EM-kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Antti Pihlakoski on valittu jatkamaan työtään Euroopan yleisurheiluliiton hallituksessa.

Lontoossa pidetyssä eurooppalaisten jäsenliittojen kokouksessa (European Athletics Convention) valittiin Euroopan liitolle puheenjohtaja ja hallitus vuosiksi 2011-2015.

Euroopan Liiton puheenjohtajana jatkaa sveitsiläinen Hansjörg Wirz, joka kukisti puheenjohtajavaalissa norjalaisen Svein Arne Hansenin äänin 28-22.

Euroopan liiton hallituksessa edellisen kauden istunut Pihlakoski sai hallituksen jäsenten vaalissa eniten henkilökohtaisia ääniä, yhteensä 45. Hallitukseen valittiin 13 jäsentä. (Sportti)

Burkina Fason sotilaskapina ei laannu

Levottomuudet länsiafrikkalaisessa Burkina Fasossa jatkuivat lauantaina kolmatta päivää.

Maan pääkaupungissa Ouagadougoussa sotilaat ryöstelivät kauppoja ja ammuskelivat ympäriinsä.

Sekasorto laajeni entisestään, kun raivostuneet kauppiaat tuikkasivat tuleen hallitsevan CDP-puolueen päämajan, polttivat autoja ja pystyttivät tiesulkuja.

Kapina alkoi torstaina, kun presidentti Blaise Compaoren henkivartiokaartin sotilaat aloittivat riehumisen jäätyään ilman palkkoihin luvattuja lisäavustuksia. Myöhemmin sotilaille luvattiin maksaa avustukset, mutta kapina oli jo ehtinyt levitä muualle armeijassa.

Tyytymättömyys presidentti Compaoren hallintoon on levinnyt laajalle köyhässä maassa ja eri ryhmien mielenilmauksia on ollut viime viikkoina lähes päivittäin. (Verkkouutiset)

SM-liigan 3. finaalin liveseuranta

(Blues pelaa tänään kuin veitsi kurkulla, sillä kolmas perättäinen tappio romuttaisi espoolaisten mestaruushaaveet lähes lopullisesti.
Tervetuloa Iltalehden verkkosivujen SM-liigan kolmannen finaalin liveseurantaan! Ottelun alkuun on noin 18 minuuttia. Iltalehti)

TamU putosi cupista, Wiss nosti hattua pelaajille

JOENSUU. Tampere Unitedin taival jalkapalloilun Suomen cupissa päättyi lauantaina Joensuussa Jipon vieraana kärsittyyn jatkoaikatappioon. Jo pelaaminen ottelussa oli kuitenkin puoli voittoa, sillä vielä torstaina Palloliiton kurinpitovaliokunnan päätöksen jälkeen näytti siltä, että pelit tältä kaudelta on kokonaan pelattu.

"Totta kai valmistautuminen oli todella heikkoa, kun vasta alle vuorokausi ennen peliä saimme tietää, että yleensä pelaamme. Ja onhan tämä muutenkin ollut normaalista poikkeavaa, enemmän sellaista kriisinhallintaa ja herkkää tasapainoilua", Tampere Unitedin päävalmentaja Jarkko Wiss kuvasi mennyttä viikkoa.

Wissin mukaan hänen on vaikea kuitenkaan lähteä moittimaan pelaajiaan tappion jälkeen.

"Toki kaikki vaikutti peliinkin, mutta en halua ottaa Jipolta mitään pois, he pelasivat hyvän ottelun, voittivat ja menivät jatkoon", Wiss totesi ottelun jälkeen.

"En voi kuitenkaan omia pelaajianikaan moittia. He antoivat kaiken sen minkä henkisesti ja fyysisesti tässä tilanteessa pystyivät."

Joukkue on harjoitellut mahdollisimman normaalisti huolimatta jatkuvasta uhasta koko jatkon yllä.

"Jokainen voi kuvitella millaista tässä tilanteessa on yrittää toimia. Sellaista luovimista se on, ja kaikkia pelaajia kalvaa epävarmuus tulevaisuudesta. Yllättävän hyvin pelaajat ovat kuitenkin kaiken keskellä jaksaneet, ei voi kuin kehua ja nostaa heille hattua", Wiss kiittelee.

Pahinta Wissin mukaan on kuitenkin jatkuva epätietoisuus.

"Kyllä tässä varmasti kaikki osapuolet toivovat, että joku ratkaisu saataisiin mahdollisimman nopeasti. Päivittäin tulee vastaan nyt kysymysmerkkejä. Harjoitusohjelman mukaan tästä on tarkoitus mennä taas eteenpäin, mutta huomisesta ei tosiaan tiedä", Wiss huokaa. (HelsinginSanomat)

Tässä on Leijonien viimeinen MM-leirimiehistö

Jukka Jalonen valitsi jääkiekkomaajoukkueen leirimiehistön Leijonien viimeiselle MM-kisoihin valmistavalle leiriviikolle.

Tshekin Brnossa järjestettävään kauden viimeiseen EHT-turnaukseen tavoittelee paikkaa 27 pelaajaa.

Uusina pelaajina ryhmään liittyvät: puolustajat Sami Lepistö, Anssi Salmela ja Jyrki Välivaara sekä hyökkääjät Jesse Joensuu, Niko Kapanen, Mikko Koivu, Tuomo Ruutu ja Antti Pihlström.

Tshekin EHT-turnaus alkaa torstaina. Leijonien leiriviikko alkaa tiistaina Helsingissä.

Slovakian MM-kisoissa kiekko putoaa jäähän Suomen osalta lauantaina 30. huhtikuuta ottelussa Tanskaa vastaan.

Jääkiekkomaajoukkueen MM-leirimiehistö:

Maalivahdit
Hovinen Niko, Pelicans
Lassila Teemu, HPK
Vehanen Petri, Ak Bars Kazan

Puolustajat
Hietanen Juuso, HV-71
Jaakola Topi, Luleå
Kukkonen Lasse, Magnitogorsk
Lepistö Sami, Columbus
Mäenpää Mikko, Frölunda
Niskala Janne, Magnitogorsk
Puistola Pasi, HV-71
Salmela Anssi, New Jersey
Välivaara Jyrki, JYP
Väänänen Ossi, Jokerit

Hyökkääjät
Aaltonen Juhamatti, Magnitogorsk
Immonen Jarkko, Ak Bars Kazan
Joensuu Jesse, New York Islanders
Kapanen Niko, Ak Bars Kazan
Koivu Mikko, Minnesota
Komarov Leo, OHK Dynamo
Lahti Janne, Jokerit
Lehterä Jori, Lokomotiv
Nokelainen Petteri, Jokerit
Pesonen Janne, Ak Bars Kazan
Pihlström Antti, JYP
Puustinen Juuso, HPK
Pyörälä Mika, Frölunda
Ruutu Tuomo, Carolina (MTV3)

Tšetšeenejä Suomeen auttaneen syytteitä puitiin käräjillä

Vantaan käräjäoikeudessa käsiteltiin perjantaina helsinkiläisyrittäjä Mikael Storsjön syytteitä tšetšeenien auttamisesta Suomeen. Syytteiden mukaan Storsjö järjesti 24 tšetšeeniä maahan vuosina 2007–2010.

Heistä yhdeksän oli lapsia.

Syyttäjä vaatii Storsjölle vankeutta muun muassa törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Storsjö myöntää järjestäneensä tšetšeenit maahan, mutta kertoo auttaneensa heitä humanitaarisista syistä ja ilman korvausta. Hänen mukaansa Maahanmuuttovirasto on myöntänyt hänen auttamilleen tšetšeeneille myöhemmin turvapaikan.

Syyttäjä on myöntänyt, ettei rahallista hyötyä saatu. Sen sijaan hän uskoo Storsjön niittäneen teoillaan tietyissä piireissä mainetta ja laskee tämän hyödyksi.

Tuomio jutussa on tulossa toukokuun alkupuolella. (HelsinginSanomat)

Tuomarit ovat armollisempia aamupäivällä ja tauon jälkeen

Tuomareiden päätöksenteko ei välttämättä ole aina niin rationaalista kuin voisi toivoa. Tuore tutkimus osoittaa, että vangin mahdollisuudet päästä ehdonalaiseen ovat paremmat, kun tuomari on juuri palannut lounaalta kuin jos hän on nälkäinen.

Ben Gurion yliopiston tutkijat kävivät läpi israelilaisessa vankilassa suoritettuja ehdonalaiskuulemisia kymmenen kuukauden ajalta. Aineistossa oli kahdeksan kokenutta tuomaria, jotka tuomitsivat 14–35 juttua päivässä, ja käyttivät kussakin tapauksessa päätöksentekoon noin kuusi minuuttia.

Kun tutkijat laittoivat kaikki yli 1 100 kuulemista yhteen ja katsoivat, milloin tuomarit tekivät myöntäviä ja milloin kieltäviä päätöksiä, tulokset paljastivat kaikkien tuomareiden kohdalla saman hätkähdyttävän kaavan. Vankien mahdollisuudet saada myöntävä päätös oli korkea heti sen jälkeen, kun kuulemiset olivat alkaneet, jolloin 65 prosenttia päätöksistä olivat myöntäviä. Pian tämän jälkeen myöntävien päätösten osuus alkoi laskea tasaisesti, kunnes se lounastauon lähestyessä läheni nollaa, mutta nousi jälleen 65 prosenttiin heti lounastauon jälkeen.

Tutkijoiden mukaan ilmiöllä voi olla yksinkertainen selitys. Päätöksenteko vaatii henkistä energiaa, ja mitä enemmän päätöksiä tuomari joutuu tekemään, sitä vähemmän energiaa hänellä on käytettävissään päätöksentekoon. Tämä saa tuomarin turvautumaan helpoimpaan valintaan, eli jättää vangin mieluummin vankilaan kuin ottaa vastuun siitä, että hänestä tulisi rikoksenuusija.

Lounastauon jälkeen tuomari on jälleen energisempi tuomitsemaan armollisesti.

Tutkijoiden mukaan tuloksia ei kuitenkaan pidä lukea niin, että tuomareiden päätökset olisivat olleet täysin mielivaltaisia. Vangin kuntoutuminen ja rikoksen uusimisen todennäköisyys vaikuttivat tuomareiden päätöksiin. Tulokset kuitenkin osoittavat, etteivät tuomarit ole immuuneja samoille psykologisille vaikutteille kuin muutkin, ja niinkin triviaali tekijä kuin lounastauko voi merkitä eroa myönteisen ja kielteisen ehdonalaispäätöksen välillä.

Lääkäreiden ja lentäjien tiedetään tekevän enemmän virheitä, jos he joutuvat työskentelemään pitkiä aikoja ilman taukoja eivätkä tuomarit ole poikkeus.

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of National Academy of Sciences. (HelsinginSanomat)

Google ja vaalit Jutta Urpilainen nosteessa

Uutiset kertoivat, että perussuomalaisten kannatus on kääntynyt laskuun. Samaan aikaan puoluetta googlattiin entistä enemmän.


Tältä näyttää puolueiden kiinnostus Google-hakujen valossa neljä päivää ennen vaaleja. Tätä kirjoitettaessa (pe 15.4.) tuoreimmat tiedot ovat kahden päivän takaa, keskiviikolta.

Kahdesta taulukosta (yllä ja alla) on tehtävissä ainakin kaksi johtopäätöstä.

Jutta Urpilainen on onnistunut jossain. Urpilaisen nimi ja Sdp puolueena ovat alkaneet selvästi kiinnostaa keskiviikkona 13. huhtikuuta. Yksi syy voi olla se, että tuolloin Urpilainen esiintyi monien mielestä edukseen MTV3:n tentissä. On mahdollista, että tentin vaikutukset näkyvät jo saman päivän Google-tuloksissa. Aiemmin on havaittu, että monet hakevat netistä tietoa samaan aikaan kuin katsovat televisiota.
Google-kiinnostus seuraa medianäkyvyyttä. Tiistaina 5. huhtikuuta MTV3:n gallup kertoi perussuomalaisten kannatuksen laskusta. Seuraavana päivänä perussuomalaisia (ja kaikkia muitakin puolueita) haettiin entistä enemmän. Helsingin Sanomat julkaisi samansuuntaisen tutkimuksen tiistaina 12. huhtikuuta. Ja katso: kaikkia puolueita haettiin taas kiivaasti, perussuomalaisia eniten.
Suomen ja Yhdysvaltain edellisissä presidentinvaaleissa voittajan olisi voinut ennustaa Google-hakujen perusteella. Ensi viikolla tiedämme, oliko tämän kevään hakutrendeillä mitään yhteyttä todelliseen vaalitulokseen. (Suomenkuvalehti)

Suomalaiselta kanatilalta löytyi tarttuva tauti

Eteläsuomalaisessa munintakanalassa on todettu siipikarjan tarttuvaa keuhkoputkentulehdusta, tiedottaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Tapaus tuli ilmi tilan otettua yhteyttä eläinlääkintäviranomaisiin sen jälkeen, kun kanoissa oli havaittu tarttuvalle taudille tyypillisiä oireita kuten muninnanlaskua, munien laatumuutoksia ja hengitystieoireita. Tartunta vahvistui Evirassa tehdyissä tutkimuksissa.

Tartuntatilalle ei saa tuoda eikä sieltä saa viedä pois siipikarjaa. Rajoitukset ovat voimassa kunnes voidaan varmistua, ettei tartunta leviä tilalta muualle. Mahdollisesta tartunnanlähteestä ei vielä ole tietoa.

IB-tauti ei tartu ihmiseen. Sen aiheuttaja on koronavirus ja se on levinnyt maailmanlaajuisesti aiheuttaen sekä munan- että broilerituotannolle suuria tappioita. Maailmalla tautia vastustetaan rokotuksin. Suomessa kliinisiä oireita aiheuttavia tautitapauksia on todettu viimeksi 1970-luvulla.

IB ei ole Suomessa nykyisen lainsäädännön mukaan virallisesti vastustettava eläintauti, mutta epäily taudista edellyttää välitöntä ilmoittamista eläinlääkintöviranomaisille. (UusiSuomi)

Federer laulukuoroon Monacossa

Jürgen Melzer pudotti Roger Federerin tenniksen Monte Carlon ATP-turnauksen puolivälierissä perjantaina. Voitto kirjattiin itävaltalaisen Melzerin hyväksi 6-4, 6-4.

Tuulenpuuskat vaikeuttivat pelaamista, kun massakentästä noussut hiekkapöly piiskasi ajoittain pelaajien kasvoja. Federer ei kuitenkaan voinut selittää tappiotaan olosuhteilla, ja antoi ansaitut kehut Melzerille.

- Hän pelasi hyvin ja erittäin aggressiivisesti. Hän ei antanut minulle paljon mahdollisuuksia. En itsekään pelannut huonosti. Tämä on ensimmäinen viikkoni massalla tällä kaudella, joten en odottanut pelaavani parhaalla tasollani, Federer sanoi.

Melzer on maailmanlistalla sijalla yhdeksän. Federer on listan kolmantena.

Välierissä Melzer kohtaa espanjalaisen David Ferrerin. (MTV3)

Laukkusurma syyteharkintaan

Poliisi on saattanut loppuun niin sanotun laukkusurmajutun esitutkinnan. Asia on tänään siirtynyt syyteharkintaan kaikkien viiden vangittuna olevan miehen osalta.

Vangittuja epäillään osallisuudesta 25-vuotiaan lahtelaisnaisen murhaan 5.-6 tammikuuta.

Poliisin mukaan vangittujen miesten osallisuuden laatu ja teon rikosnimike tulevat tarkemmin harkittaviksi syyteharkinnassa ja pääkäsittelyssä.

Syyteharkintaan asia on siirtynyt myös viiden muun tapaukseen eri tavoin liittyneen henkilön osalta. (MTV3)

Ljubicic kangistui täysin Nadalin käsittelyssä

Perjantainen puolivälieräottelu Ivan Ljubicicia vastaan alkoi erittäin tasaisissa merkeissä, ja Ljubicic ylsi heti alkuun syötönmurtoonkin.

Alku antoi kuitenkin harhakäsityksen siitä mitä oli tulossa. Nadal ryhdistäytyi ja voitti avauserän selvästi 6-1. Toisessa erässä vastus ei ollut paljon kovempi. Rafa voitti pelein 6-3. Ottelu kesti tunnin ja 20 minuuttia. (Murtopallo)

Näin valitusvaliokunta perusteli TamU-päätöstään

Palloliiton valitusvaliokunta on keskeyttänyt jalkapalloseura Tampere Unitediin kohdistuvat rangaistustoimet.

TamU voi toistaiseksi pelata pelejä, mutta sen lopullinen pelaaminen tällä kaudella ei vielä ratkennut.

Eilen Palloliiton kurinpitovaliokunta sulki TamU:n tämän kauden toiminnasta, koska katsoi seuran rikkoneen sääntöjä ja aiheuttaneen lajille harmia yhteistyöllään singaporelaisen yhtiön kanssa. TamU aikoo valittaa päätöksestä.

- Ideana on se, että jos (TamU:n) valitusprosessi johtaa erilaiseen lopputulokseen kuin kurinpitovaliokunnan päätös, valituksesta ei olisi joidenkin kilpailujen osalta mitään hyötyä, koska pelit olisi ehditty pelata jo valitusaikana, sanoi valitusvaliokunnan puheenjohtaja Jari Karppinen.

TamU voi valitusvaliokunnan päätöksellä pelata Suomen cupin seitsemännen kierroksen ottelunsa huomenna Jippoa vastaan ja liigacupin finaalin Honkaa vastaan 23. huhtikuuta.

Valitusvaliokunta käsittelee TamU:n varsinaisen valituksen mahdollisesti jo ennen pääsiäistä. Valituksen määräaika päättyy virallisesti ensi viikon torstaina kello 16, mutta jos TamU toimittaa valituksensa sitä aiemmin ja ilmoittaa valiokunnalle kirjallisesti, ettei täydennä valitusta enää, valitusvaliokunnan päätös voi tulla ensi viikolla. (Iltalehti)

Tshetsheenejä Suomeen auttaneen syytteitä puitiin käräjillä

Vantaan käräjäoikeudessa käsiteltiin perjantaina helsinkiläisyrittäjä Mikael Storsjön syytteitä tshetsheenien auttamisesta Suomeen.

Syytteiden mukaan Storsjö järjesti 24 tshetsheeniä maahan vuosina 2007-2010. Heistä yhdeksän oli lapsia.

Syyttäjä vaatii Storsjölle vankeutta muun muassa törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Storsjö myöntää järjestäneensä tshetsheenit maahan, mutta kertoo auttaneensa heitä humanitaarisista syistä ja ilman korvausta. Hänen mukaansa Maahanmuuttovirasto on myöntänyt hänen auttamilleen tshetsheeneille myöhemmin turvapaikan.

Syyttäjä on myöntänyt, ettei rahallista hyötyä saatu. Sen sijaan hän uskoo Storsjön niittäneen teoillaan tietyissä piireissä mainetta ja laskee tämän hyödyksi.

Tuomio jutussa on tulossa toukokuun alkupuolella. (Iltalehti)

Vaalit vetävät väkeä myös kotien kisastudioihin - tuloksia halutaan jännittää porukalla!

Suomi jännittää sunnuntai-iltana huippujännittävien eduskuntavaalien tulosta.

Vaalitaistonsa huimalla gallupnousulla aloittanut perussuomalaiset näyttäisi nyt olevan jo laskusuunnassa, kun taas alamaissa aloittanut SDP näyttäisi petranneen viime metreillä.

Vaalitulosta jännitetäänkin sunnuntaina monissa kodeissa myös isommalla joukolla. Esimerkiksi Facebookissa monet ovat kirjoittaneet jo valmistelevansa kunnon kisastudiota.

– Kyllä nämä ovat ihan oikeasti aika kuumottavat vaalit. Ei tätä tulosta voi yksin jännittää, joten meille onkin tulossa iso jengi kavereita vaalivalvojaisiin, Henri kertoo.

Myös Mikko kavereineen kokoontuu porukalla jännittämään tuloksia.

– Laitetaan ensin ruokaa ja sitten tiedossa on kiivasta keskustelua.

Monille taas oma rauha on tärkeintä.

– Oma kisastudio on valmiina. Köllöttelen sängyssä ja seuraan tv:stä lähetystä. Se alku on jännittävin, kun ennakkoäänet tulevat näkyviin. Puoluejohtajien naamoista näkee nopeasti miten menee, Pekka kirjoittaa.

Ravintoloissa hulinaa tulosillan jälkeen

Ravintoloissa ei juurikaan järjestetä isoja kisastudioita, sen sijaan tulosjulkistuksen jälkeen yössä voi olla vilskettä, kun voitonjuhlijat saapuvat.

Puolueilla on myös omia vaalivalvojaisia. Pääkaupunkiseudulla kokoomuksen vaalimenestystä jännitetään tapahtumatalo BANKissa. SDP:n vaalivalvojaiset sijaitsevat Helsingissä ravintola Seurahuoneella ja keskustan omalla puoluetoimistollaan. Perussuomalaisten kannattajat kokoontuvat Helsingissä ravintola Ostrobotnialla. Tietoa eri puolueiden vaalivalvojaisista löytyy puolueiden nettisivuilta.

Äänestyspäivänä kahviloissa saattaa myös olla ruuhkaa, sillä monien perinteisiin kuulu äänestyksen jälkeiset vaalikahvit. (MTV3)

Android-sovellusten lataukset kipusivat 3 miljardiin!

Googlen tulosjulkistuksen yhteydessä monilta jäi huomaamatta Android-käyttöjärjestelmän nopea leviäminen. Android-sovelluksia on ladattu 3 miljardia ja joka päivä aktivoidaan 350 000 puhelinta.

Googlen tulosjulkistus oli markkinoille pettymys, mutta luvut Android-käyttöjärjestelmän nopeasta leviämisestä peittyivät markkinoiden reaktion alle.

Googlen suunnitteluosaston johtaja Jeff Huber paljasti tulosjulkistuksen yhteydessä, että Android-sovelluksia on ladattu yli kolme miljardia kappaletta, kertoo Techcrunch. Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen latausmäärät nousivat 50 prosenttia viime vuoden loka–joulukuuhun verrattuna.

Vertailukohtana iPod-sovelluksia on ladattu 10 miljardia kappaletta.

Huber mainitsi myös, että joka päivä aktivoidaan 350 000 Android-puhelinta. (Itviikko)

2012 MM-rallikalenteri vahvistettu

Kansainvälinen autoliitto FIA vahvisti torstaina, että rallin MM-sarjassa ajetaan ensi vuonna 12 osakilpailua. Uutena osakilpailuna kalenteriin tulee Abu Dhabin ralli.

Lisäksi Argentiinan rallin formaatti muuttuu, sillä kauden ainoa Etelä-Amerikassa kaahailtava kisa järjestetään kestävyyskilpailuna. Huhujen mukaan ralli poikkeaa Uruguayn puolella.
Uusi-Seelanti korvaa ensi vuonna Australian osakilpailun. Tiettävästi Uuden-Seelannin ja Australian kisat järjestetään vuorovuosin. Tänä viikonloppuna ajettava Jordanian ralli jää puolestaan pois kalenterista ensi vuonna.

Lisäksi kalenteriin kuuluvat Suomen, Ranskan, Britannian, Saksan, Kreikan, Meksikon, Portugalin, Espanjan sekä Ruotsin osakilpailut. Ruotsin rallin reitistä osa kulkee Norjan puolella.

FIA vahvistaa myöhemmin ensi vuoden kalenterin tarkan aikataulun.

Rallin MM-sarjan osakilpailut vuonna 2012:

Abu Dhabi
Argentiina (kestävyyskilpailu)
Suomi
Ranska
Britannia
Saksa
Kreikka
Meksiko
Uusi-Seelanti
Portugali
Espanja
Ruotsi/Norja (Autotoday)

Outo savu pelästytti kauppakeskuksessa

WC-pöntöstä noussut savu aiheutti suurhälytyksen Flamingon kauppakeskuksessa perjantaiaamuna.

Pelastuslaitos sai ensimmäisen kerran hälytyksen Tasetielle kello kahdeksan jälkeen aamulla. Henkilökunta oli hälyttänyt apua paikalle, koska wc-pöntöstä oli havaittu nousevan hieman savua. Pelastuslaitoksen saamien tietojen mukaan tiloissa oli havaittu useita savuhavaintoja aamun aikana.

Paikalle saapuneet pelastusyksiköt eivät saaneet selville savun aiheuttajaa ja hetken näytti jo siltä, että tilanne olisi rauhoittunut. Yksiköt ehtivät jo poistua paikalta, kun puoli kymmenen aikaan tuli uusi hälytys samasta syystä.

Savun syyksi paljastui autohallin viemärikaivoon työnnetyt tupakantumpit. Kannen alla ollut muovinen osa oli syttynyt tumpeista palamaan tai ainakin kytemään. Savu oli kulkeutunut viemäriverkostossa eteenpäin käyttämättömänä olleeseen pönttöön ja siitä huoneilmaan.

- Kun avasimme viemärikaivon kannen alta löytyi useampi sata natsaa. Sanotaan, että kyllä tämä hälytys oli siitä eksoottisemmasta päästä, toteaa päivystävä palomestari Simo Koponen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta. (Vartti)

Ajokortiton huumekuski poliisin haaviin jo 32. kerran vuoden sisällä

Huumausaineen vaikutuksen alaisena ajellut ajokortiton kuljettaja jäi poliisin haaviin keskiviikkoiltana Lapinjärvellä. Parikymppinen itäuusmalaismies ei ollut ensimmäistä kertaa kortitta liikkeellä. Poliisin mukaan mies jäi kiinni nyt jo 32. kerran vuoden sisällä. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Huumekuski jäi kiinni keskiviikkoiltana kello 21.55, kun poliisipartio pysäytti henkilöauton tarkistaakseen sen kuljettajan kunnon. Kuljettajaksi osoittautui parikymppinen itäuusmaalainen mies, jonka sylkitesti osoitti miehen käyttäneen opiaateja ja bentsodiatsepiinejä. Kyseisille valmisteille miehellä ei poliisin mukaan ollut reseptiä tai muutakaan oikeutta. (LoviisanSanomat)

Whitney Houstonin ex-mies hehkutti absolutismiaan!

Popdiiva Whitney Houstonin ex-miehenäkin tunnettu R&B-laulaja Bobby Brown paljasti theboombox.com-sivustolle antamassaan haastattelussa olleensa kuivilla huumeista jo kuusi vuotta.
Vuosikausia huume- ja alkoholikierteessä ollut Brown on omien sanojensa mukaan tällä hetkellä erittäin onnellisessa vaiheessa elämässään, silä mies on pääsyt irti heroiinista, kokaiinista ja crackista. 42-vuotias laulaja, joka erosi Houstonista vuonna 2007 15 avioliittovuoden jälkeen, kiittää haastattelussa uudesta elämästään sekä Jumalaa että kihlattuaan Alicia Etheridgea.
Brown palaa piakkoin musiikin pariin julkaisemalla uuden albumin nimeltään The Masterpiece. (Nelonen)

Twitterille ei kelvannut 10 miljardia - Googlen onneksi!

Mikrobloggauspalvelu Twitter on torjunut varakkaat kosijansa. Tarjouksista on huhuttu aiemminkin, mutta Fortune-lehti kertoo, millaisia summia 20 miljoonan käyttäjän palvelusta on tarjottu.

Twitter kiinnostaa verkkopalvelujättejä, koska sen uskotaan olevan ainoa palvelu, joka pystyy panemaan Facebookille kampoihin.

Viime syksynä Twitterin ostoa suunnittelivat Microsoft, Google ja myös itse Facebook.

Fortunen mukaan Facebook tarjosi 2 miljardia taalaa ja Google 10 miljardia. Microsoftin ei tiedetä lopulta jättäneen tarjousta.

Ei sittenkään 10 miljardin väärti sijoitus
Jälkeenpäin arvioiden oli ehkä Googlen onni, että kauppa ei toteutunut. Nykyarvioiden mukaan Twitterin arvo olisi puolet Googlen tarjouksesta, huomauttaa Business Week -lehden Nick Carlson.

Carlson listaa Twitterin ongelmakohtia ja kasvukipuja lehden Silicon Valley Insider -blogissa.

Twitterillä arvioidaan olevan alle 20 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Liikevaihtokin on suuresta potentiasta huolimatta vasta muutamien kymmenien miljoonien luokassa.

Yhtiön johtajiston marssijärjsetyksen huhutaan olevan sekaisin ja tuotetiimiä johtaa kaksi osa-aikaista työläistä. (Tietoviikko)

Paavo Väyrynen sanoo tilanteen olevan hämmentävä

Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) on hämmentynyt vaalitilanteesta.

Politiikassa 41 vuotta mukana ollut Paavo Väyrynen sanoo Verkkouutisille, ettei hän ole koskaan ennen nähnyt tällaista.

- Hämmentävää, Väyrynen luonnehti Vantaan Tikkurilassa, minne keskustan eduskuntavaaliehdokkaat jalkautuivat kampanjoimaan perjantaina iltapäivällä.

Väyrynen muistelee, että kun hän oli ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa vuonna 1970, vennamolaiset hyökkäsivät keskustaa vastaan. Tällä kertaa perussuomalaiset syövät kuitenkin kaikkien kannatusta.

Väyrystä saattaa hämmentää myös se, että hän on vaarassa tippua eduskunnasta. Kentällä veikkaillaan, että keravalainen 56-vuotias ylilääkäri Kyösti Haukipuro saattaa nousta eduskuntaan.

Keskustalla on tällä hetkellä neljä kansanedustajaa Uudeltamaalta, mutta paikkamäärä saattaa tippua kolmeen.

Väyrysen lisäksi paikastaan taistelee kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk).

- Kyllä on miehellä pokkaa olla ehdolla, paukauttaa keski-ikäinen mies päin naamaa Kaikkoselle.

Mies viittaa keskeneräiseen Nuorisosäätiötä koskevaan rikostutkintaan. Kaikkonen sanoo, että asia on syyteharkinnassa.
- En ole lahjonut ketään, hän vastaa miehelle.

Kaikkonen muistuttaa, että kokoomuksen Marja Tiura ja Sampsa Katajakin vapautettiin syytteistä. Hänen osaltaan ratkaisu tulee vasta vaalien jälkeen.

Kaikkonen sanoo, että Nuorisosäätiö-asia harmittaa häntä. Hän kertoo saavansa positiivista palautetta ihmisiltä, jotka tuntevat hänet. Kampanjatiimi onkin keksinyt Kaikkosen vaalisloganiksi "Mainettaan parempi".

Keskustan todennäköisenä ykkösenä pidetään ympäristöministeri Paula Lehtomäkeä. Hän kuvaili tunnelmaansa "ihan hyväksi".

Ihmiset kyselevät pääasiassa taitetusta indeksistä. Jätevesiasetus ei enää kuumenna tunteita, vaan ministeriltä on kyselty neuvoja jätevesiasioihin.

Keskustalaisten mukaan perussuomalaiset nakertavat eniten SDP:n kannatusta. Sunnuntaina nähdään, kuinka suuren "jytkyn" perussuomalaiset saa aikaiseksi Uudellamaalla ja vetääkö puheenjohtaja Timo Soini perässään jopa seitsemän kansanedustajaa vai jääkö paikkaluku viiteen tai kuuteen.

Silloin selviää myös, onko aika ajanut ohi legendaarisesta Paavo Väyrysestä. (Verkkouutiset)

Makedoniaan ennenaikaiset vaalit kesäkuussa

Kuukausia kestänyt Makedonian poliittinen pattitilanne pyritään aukaisemaan järjestämällä ennenaikaiset vaalit 5. kesäkuuta. Päätös syntyi maan parlamentissa yksimielisesti.
- Parlamentti päätti, että nykyisten parlamenttipuolueiden laillisuus on syytä tarkistaa pikavaaleilla, parlamentin edustaja Trajko Veljanovski sanoo.
Suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit on vaatinut Makedoniaan uusia vaaleja tammikuusta lähtien. Puolue marssi parlamentista ulos, kun oppositiota tukevan mediatalon omistajaa vastaan nostettiin syyte veronkierrosta.
Makedonian poliittisesti epävarma tilanne on hidastanut maan pyrkimyksiä liittyä Euroopan unioniin. (YLE)

Jyväskylän laukkusurma syyteharkintaan!

Jyväskylän niin sanottu laukkusurma on siirtynyt syyteharkintaan tänään, kertoo Keski-Suomen poliisilaitos.

Poliisi on saattanut loppuun tapauksen esitutkinnan. Syyteharkinnassa ovat kaikki viisi vangittuna olevaa miestä.

Viisikkoa epäillään osallisuudesta 25-vuotiaan lahtelaisnaisen murhaan 5.–6. tammikuuta.

Poliisin mukaan kunkin epäillyn osallisuuden laatu ja teon rikosnimike tulevat tarkemmin harkittaviksi syyteharkinnassa ja pääkäsittelyssä.

Asia on syyteharkinnassa myös viiden muun ”tapaukseen eri tavoin liittyneen henkilön osalta”.

Tänään siirtyi syyteharkintaan myös samaan uhriin kohdistunut tapon yritys joulukuulta.

Määräaika syytteen nostamiselle on 31.5.2011. (UusiSuomi)

Nyt puhuu maaseudun miehet suututtanut persu

Perussuomalaisten puoluesihteeri Ossi Sandvik suututti maalaistalojen miehet. "Maaseudulle on jäänyt veljeksistä se tyhmin tai vähälahjaisin"

Helsingin Sanomat uutisoi, että Maataloustuottajien keskusliitto MTK oli kutsunut perussuomalaisten johtoa vierailulle viime helmikuussa.

Ossi Sandvik oli MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajan Aarno Puttosen mukaan todennut isännille, että maaseudulle on jäänyt viimeisten vuosikymmenten aikana joka talosta veljeksistä se tyhmin tai vähälahjaisin.

Sandivikin mukaan kyse oli humoristisesta keskustelusta toisen vieraan kanssa. Kyseessä oli hänen mukaansa itseironinen heitto.

- Se oli tällainen epävirallinen keskustelu ja kerroin erään jutun, joka muistin kuulleeni eräältä maanviljelijältä. Hän silloin sanoi itseironisesti, että hänen viisaimmat veljensä ovat hakeutuneet muualle kevyempiin töihin, ja hän on jäänyt pitäämän taloa, Sandvik selittää IS:lle.

- Hän sanoi itse olevansa elävä esimerkikki tällaisesta "teoriasta", ja minä sanoin ironisesti, että minäkin olen siitä elävä esimerkki, Jalasjärvellä maalla asuva Sandvik selvitti. (Iltasanomat)

SDP:n kampanjoinnin loppusuora alkaa

SDP on kampanjoinut perjantaina loppusuoran häämöttäessä. Kaksi päivää ennen vaalia esimerkiksi puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen on kiertänyt Uudellamaalla ja Helsingissä.

Helsingin Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla Urpilaisen piirittivät ihailijat, ehdokkaat ja myös usean eri tiedotusvälineen toimittajat ja kuvaajat.

- Työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta! Niiden arvojen puolesta, joita itse asiassa varmasti kannattaa hyvin suuri osa suomalaisista. Niille arvoille me haemme sunnuntaina kannatusta. Nöyrinä, mutta suoraselkäisinä. Muuten, kun katson viimeisiä gallupeja, meidän nousukiitomme on valtava. Kun jaksamme tehdä työtä loppuun asti, on täysin mahdollista, että sosialidemokraatit on sunnuntaina Suomen suurin puolue. Joten tsemppiä, Urpilainen kannusti.

Helsingin piirin puheenjohtaja Risto Kolanen haastatteli Urpilaista Tallinnanaukiolla, tosin muita haastattelijoita riitti sen jälkeen, kun ihmiset halusivat jakaa murheensa, ongelmansa tai ilonsa puheenjohtajan kanssa.

Kolasen mielestä Urpilainen on kestänyt viikkojen paineen ja useat tv-tentit pirteän näköisenä.

- Minulla on onneksi hyvät unenlahjat. Nukun yöni hyvin ja tarvittaessa auton takapenkillä, kun kuljetetaan tilaisuudesta toiseen. Kun uskoo omaan asiaansa ja niihin arvoihin, on helppo tehdä tätä työtä. Minä jaksaisin vaikka viikon vielä, Urpilainen paljasti turnauskestävyydestään. (Demari)

Vladimir Putin kieltää puhumasta presidentinvaaleista

Venäjän pääministeri Vladimir Putin on pyytänyt puolueensa Yhtenäisen Venäjän johtajia olemaan puhumatta vuoden 2012 presidentinvaaleista.
Puolueen varapääsihteeri Juri Shuvalov kertoi torstaina, että Putinia harkitaan puolueen pääehdokkaaksi Venäjän tuleviin presidentinvaaleihin.
Aiemmin Putin itse on vihjannut joko asettuvansa itse ehdolle tai tukevansa nykyisen presidentin Dmitri Medvedevin pyrkimistä toiselle kaudelle.
- Pyydän, että ette puhuisi vielä presidentinvaaleista, jotta ei innostuttaisi liikaa. Vaalit ovat vasta ensi vuonna, Putin sanoi perjantaina. (YLE)

Hannele Lauri yllättää! Aion myydä taloni ja muutan HELSINKIIN!

Vuosia maalla viihtynyt näyttelijä Hannele Lauri on laittanut Nurmijärven asuntonsa myyntiin.
Hannele Lauri vahvistaa MTV3.fin Viihdeuutisille myyvänsä Nurmijärven asuntonsa. Naisella on kiire muuttaa Helsinkiin.
– Lähemmäs kaupunkia ja töitä pitäisi päästä. Helsinkiä kohti siis mahdollisimman nopealla tähtäimellä, Lauri kertoo.
Pitkään maalla viihtynyttä naista ei kuitenkaan hirvitä muutto kaupungin vilinään.
– Kyllähän näitä kesäpaikkoja kuitenkin riittää, Hannele toteaa.
Hannele vihjasi jo uudenvuodenlupauksessaan aktivoituvansa, sillä naista harmitti kotiin neljän seinän sisään jumiutuminen. Vuoden 2011 aikana Lauri lupasikin lähteä enemmän ihmisten ilmoille, mikä luultavasti onnistuu helpommin pääkaupungin humussa.
Laurin talon myynnistä uutisoi ensimmäisenä 7 päivää -lehti. (MTV3)

Federation Cupissa ratkotaan loppuottelijat

Naisten maajoukkueturnauksen välierissä pelataan ottelut Venäjä – Italia ja Belgia – Tsekki.
Kohtaamiset koostuvat viidestä ottelusta: neljästä kaksinpeli- ja yhdestä nelinpeliottelusta. Ottelut pelataan lauantaina ja sunnuntaina.

Venäjän joukkueeseen on valittu Vera Zvonareva, Svetlana Kuznetsova, Anastasia Pavljutshenkova ja Jekaterina Makarova. Vastaan asettuvat Roberta Vinci, Sara Errani, Alberta Brianti ja Maria-Elena Camerin.

Belgialta puuttuu loukkaantunut supertähti Kim Clijsters. Joukkueessa pelaavat Yanina Wickmayer (kuvassa), Kirsten Flipkens, 17-vuotias suurlupaus An-Sophie Mestach ja Alison van Utyvanck. Tsekin ryhmän muodostavat Petra Kvitova, Iveta Benesova, Barbora Zahlavova Strycova ja Lucie Hradecka. (Murtopallo)

Miljardöörien määrä tuplaantunut Venäjällä vuodessa!

Venäjän dollarimiljardöörien lukumäärä on lähes tuplaantunut tänä vuonna.

Forbes-lehden vuosittaisen kartoituksen mukaan maassa oli kaikkiaan 101 liikemiestä joiden varakkuus ylitti miljardi dollaria.

Viime vuonna miljardöörien määrä jäi 62:een. Taantuma on tuntunut myös oligarkkien rahoissa, sillä ennätysvuonna 2008 Forbesin kartoituksessa löytyi 110 miljardööriä.

Teräsmoguli ja Novolipetsk Steel-yhtiön omistaja Vladimir Lisin oli varakkain. Forbes laski hänen omaisuutensa arvoksi 24 miljardia dollaria (16,6 miljardia euroa).

Kärkiviisikossa oli useita muitakin metalliteollisuudella rikastuneita, kuten Severstalin omistaja Aleksei Mordashov sekä Onexim-ryhmän omistaja Mihail Prohorov.

Useimmat miljardööreistä rikastuivat viime vuoteen verrattuna. Yksi harvoista köyhtyneistä oli Moskovan potkut saaneen pormesterin Juri Luzhkovin vaimo Jelena Baturina. Rakennusteollisuudella rikastuneen Baturinan omaisuus kuihtui 2,9 miljardista 1,2 miljardiin dollariin. (Verkkouutiset)

Laukkusurman käsittely siirtyi syyttäjälle, viisi miestä vangittuna

Jyväskylässä tapahtunut laukkusurma on siirtynyt syyteharkintaan kaikkien viiden vangittuna olevan miehen osalta. Miehiä epäillään osallisuudesta 25-vuotiaan lahtelaisnaisen murhaan, joka tapahtui 5. – 6. tammikuuta. Rikosnimikkeet ja osallisuudet tarkentuvat myöhemmin. Syyteharkintaan asia on siirtynyt myös viiden muun tapaukseen eri tavoin liittyneen henkilön osalta.

Samaan uhriin kohdistunut tapon yritys 5. joulukuuta 2010 siirtyi syyteharkintaan. Syyttäjä päättää asiasta toukokuun loppuun mennessä. (Aamulehti)

Maallistuminen ei uhkaa uskontoja väittää kirkkojen johtajat

uomen uskontojohtajat julistavat tänään julkaistussa yhteisessä lausunnossaan uskonnonvapauden ilosanomaa.

Yhteiskunnan maallistuminen ei uhkaa uskontoja, katsovat evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen, ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, katolisen kirkon piispa Teemu Sippo, Juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky, Suomen Islam-seurakunnan (tataariyhteisö) puheenjohtaja Okan Daher, Suomen Islamilaisen Neuvoston puheenjohtaja Abdi-Hakim Yasin Ararse ja Suomen Ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen.

He korostavat uskonnonvapauden merkitystä ihmisoikeuksille ja yhteiskunnan kehitykselle. Uskontojohtajat painottavat, että kehitysyhteistyössä tulee huomioida ihmisoikeuksien rinnalla myös vastaanottajamaiden uskonnonvapaustilanne. Uskonnonvapauskäsite pitää sisällään oikeuden vaihtaa uskontoa.

–Kukaan ei saa joutua painostuksen kohteeksi ennen tai jälkeen tällaisen valinnan tekemistä. Suomella on hyvät edellytykset olla edelläkävijämaa yhteiskuntaan juurtuneiden uskontojen ja kulttuurien välisessä kohtaamisessa, allekirjoittajat korostavat.

Kirkkopomojen mielestä yhteiskunnan maallistuminen voi uskontojen näivettymisen sijaan pikemminkin luoda mahdollisuuden uskonnoille.

Uskontojohtajien mielestä valtion velvollisuus on taata uskonnon- ja katsomusvapaus kansalaisille. (UusiSuomi)

Jyväskylän laukkusurma siirtyy syyttäjälle

Jyväskylässä tammikuussa paljastunut nuoren naisen niin sanottu laukkusurma siirtyy poliisilta syyttäjälle syyteharkintaan. Poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi ja asia etenee kaikkien viiden vangittuna olevan miehen osalta syyteharkintaan. Asia etenee syyteharkintaan myös viiden muun tapaukseen eri tavoin liittyneen henkilön osalta.

25-vuotias lahtelaisnainen murhattiin Jyväskylässä tammikuun alussa. Naisen ruumis löytyi matkalaukusta metsästä Jyväskylän Taka-Keljosta.

Nainen yritettiin surmata jo viime joulukuun alussa. Poliisin mukaan myös joulukuinen tapon yritys on nyt syyteharkinnassa.

Määräaika syytteen nostamiselle on 31.5.2011. (Keskisuomalainen)

USA:n teollisuustuotanto ja käyttöaste kasvussa

Yhdysvaltain teollisuustuotanto kasvoi 0,8 prosenttia maaliskuussa. MarketWatchin keräämät analyytikkoennusteet odottivat 0,6 prosentin kasvua.

Helmikuun kasvulukuja tarkistettiin -0,1 prosentista nollaan.

Teollisuuden kapasiteetin käyttöaste oli 77,4 prosenttia, kun ennuste oli 77,5. Helmikuun mittausta tarkistettiin 77 prosenttiin 76,3 prosentista.

Teollisuuden käyttöaste on noussut yhtäjaksoisesti jo 9 kuukauden ajan. (Arvopaperi)

Kaksi romanimiestä tunkeutui iäkkään naisen asuntoon

Eilen Hausjärvellä kaksi alle kolmekymppistä romanimiestä tunkeutui iäkkään naisen kotiin. Miehet tulivat röyhkeästi sisään lukitsemattomaan rivitaloasuntoon.

Nainen vaati miehiä poistumaan ja miehet tottelivatkin naisen käskyä. Miesten poistuttua nainen huomasi, että häneltä oli hävinnyt 100 euroa. (SuomiTV)

Nokia pudottaa Suomi-pommin: 6000:lle potkut

Brittiläisen nettilehden TechEyen tietojen mukaan Nokia on pudottamassa Suomeen todellisen uutispommin ensi viikolla.
Lehden tietojen mukaan Nokia tulee antamaan potkut 6000 työntekijälleen, joista valtaosa työskentelee Suomessa.
Lehden tietojen mukaan irtisanomisia on useammilla sektoreilla, mutta koko Symbian-yksikön työ tullaan siirtämään Microsoftille.
TechEyen mukaan Microsoft ei halua kommentoida tietoja. Nokiaa TechEye ei ole vielä saanut kommentoimaan lainkaan.
Nokian kertoi tulevista irtisanomisista helmikuussa. Silloin ei paljastettu, kuinka moni suomalainen voisi saada potkut.
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk) lausunto oli kuitenkin pahaenteinen.
– Kyseessä on ylivoimaisesti suurin rakennemuutos, mitä koskaan ennen on kohdistunut uuteen teknologiaan Suomessa, Pekkarinen ilmoitti tuolloin. (Iltasanomat)

Sokkotesti: Ihmiset eivät erota kalliita ja halpoja viinejä toisistaan

Halvoilla, alle viiden punnan (kuuden euron) viineillä voi olla sama vaikutus makuaistiin kuin kalliilla, jopa kuusinkertaisesti maksavilla viineillä. Näin osoittaa Edinburghin tiedefestivaaleilla tehty 578 ihmisen sokkotesti, johon osallistuneista vain puolet erotti halvat ja kalliit viinit toisistaan. Testistä kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Hertfordshien yliopiston tutkijoiden mielestä tulos osoittaa, että monet maksavat vain viinin etiketistä, eivät niinkään mausta.

Testissä oli mukana laaja valikoima puna- ja valkoviinejä eri rypäleistä. Viinien hinnat vaihtelivat kuudesta eurosta noin 35 euroon.

Testin järjestäjien mielestä tulos antaa ymmärtää, että aloittelijat eivät pysty erottamaan viinejä toisistaan niiden maun perusteella.

Sattuman lakien nojalla vaikuttaa siltä, että ihmiset joutuivat arvailemaan, mikä viini on halpaa ja mikä kallista. (HelsinginSanomat)

Piraattien mainos peitettiin Juha Miedon julisteella: ”Vaalivilppiä!”

Piraattipuolue on tehnyt rikosilmoituksen julisteidensa sabotoinnista. Puolueen tiedotteen mukaan piraattien mainoksen päälle on Vaasan vaalipiireissä liimattu keskustan juliste, jossa on kansanedustaja Juha Miedon kuva.

”Vaalijulisteen korvaaminen toisen puolueen julisteella on laskettavissa vaalivilpiksi, sillä toiminta pyrkii estämään äänestäjiä saamasta tietoa piraateista”, puheenjohtaja Pasi Palmulehto sanoo.

Jo aiemmin piraatit olivat huomanneet keskustan omineen Hämeen vaalipiirissä enemmän julistepaikkoja kuin heille oli varattu.

Piraattien mainoksia on puolueen oman arvion mukaan tuhottu muutenkin yli sata. Puolueen mukaan tästä koituu kohtuuttoman suuria menoeriä eduskunnan ja puoluetuen ulkopuoliselle puolueelle. (Vihreälanka)